16.10.2024.

11:10

Foto: Deep Stat/Reuters/Pixabay

Planeta

(MAPA) Putin na karti zaokružio šta hoće! Ukrajinci se tresu od straha na pomen pada ovog grada: Zaobilaze Časov Jar i kreću direktno...

Vojni ekspert Roman Svitan rekao je za ukrajinsku novinsku agenciju TSN da bi pad Torecka mogao omogućiti Moskvi da krene prema Konstantinovki, jednoj od strateških ciljeva Moskve u njenom nastojanju da zauzme ceo region Donjecka.

Po njegovom mišljenju, Toreck je jedan od ključnih taktičkih pravaca za Ruse. U međuvremenu, njihove mete na operativnom nivou su Konstantinovka, Druškivka, kao i Slavjansk i Kramatorsk.

Informer

 

- Oni shvataju da ne mogu da stignu do Slavjanska, Kramatorska i Druškivka kroz Časov Jar, bar ne u ovo vreme, pre zime. Zbog toga će neprijatelj pokušati da zaobiđe Časov Jar sa zapada – preko Konstantinovke - naveo je Svitan, instruktor letenja i pukovnik Oružanih snaga Ukrajine u penziji.

Toreck pred padom

„Dip stejt“ je, koristeći satelitske snimke, potvrdio prisustvo ruskih trupa u jugoistočnim predgrađima grada, pri čemu se zauzeto područje povećalo za nekoliko desetina blokova tokom meseca.

Rusija je takođe izvela tri udara na Ščerbinovku, ruralno naselje odmah zapadno od Torecka, prema operativnim podacima ukrajinskog Generalštaba od utorka ujutru, iako „Dip stejt“ nije potvrdio bilo kakvo kretanje ruskih trupa u naselju.

Informer

 

U izveštaju Rojtersa od 11. oktobra, koji se poziva na lokalnog zvaničnika, navodi se da je Ukrajina kontrolisala polovinu Torecka u to vreme usred teških ruskih napada, a britanske obaveštajne službe tvrde da je „Rusija ostvarila dobitke u centru grada“ istog dana.

Toreck se nalazi 40 kilometara severno od grada Donjecka i 22 kilometra južno od Časovog Jara, sa glavnim putem koji prolazi kroz sam grad.

Rusi pred vratima Časovog Jara

Časov Jar, strateška meta za Rusiju, ostaje pod kontrolom Ukrajine, iako je i dalje pod velikim pritiskom, a prema dostupnim informacijama, ukrajinske trupe su uspešno odbile nedavne pokušaje Rusije da steknu uporište u gradu.

Informer

 

Rusija je poslednjih meseci ostvarila velike uspehe na istočnom frontu Ukrajine, zauzevši Ugljedar, još jedno ključno logističko i taktičko uporište u regionu, nakon ukrajinskog povlačenja 1. oktobra. Ruska taktika i nedostatak pojačanja iz Kijeva bili su ključni za pad Ugljedara.

Pokrovsk sve bliže

Rusija je takođe intenzivirala napade na Pokrovsk, još jedan ključni grad za Ukrajinu, iako su ukrajinske trupe zadržale kontrolu nad gradom usred izveštaja da je situacija i dalje „teška“ u tom sektoru.

Pokrovsk je od izuzetne važnosti jer predstavlja ključnu logističku bazu i saobraćajno čvorište ukrajinskih oružanih snaga, gde se ukrštaju brojne saobraćajnice i pruge.

Informer

 

Zauzimanje ovog grada ozbiljno bi narušilo sposobnost Ukrajine da snabdeva i koordiniše svoje trupe na tom delu fronta.

Od početka ruskih napada u aprilu, nakon prvog probijanja ukrajinskih linija kod sela Očeretine, ruske snage su napredovale više od 20 kilometara u pravcu Pokrovska.