16.10.2024.

19:10

Foto: ISW

Planeta

(MAPA) Pojavila se nova karta, Rusi slave! Amerikanci u šoku objavili šta se dešava u Kursku! "Preokrenuli su situaciju..."

Ukrajina je 6. avgusta izvela napad na slabo branjeni ruski region koji se graniči sa Sumsko oblasti Ukrajine. Ipak, ruske snage su pokrenule kontraofanzivu koja traje već nedelju dana i uspele su da povrate 120 kvadratnih kilometara, saopštio je Telegram kanal DeepState.

Rusi vratili najmanje četvrtinu teritorije? Postoje različiti izveštaji o ruskim uspesima u ovoj operaciji. Komandant specijalnih snaga „Ahmat“, Apti Alaudinov, izjavio je da je Moskva povratila oko polovine teritorije koju su Ukrajinci zauzeli u Kursku.

Međutim, prema podacima DeepState, Ukrajina je izgubila otprilike četvrtinu teritorije koju je zauzela. Na vrhuncu ofanzive u avgustu, ta teritorija je iznosila oko 900 kvadratnih kilometara. S druge strane, Kijev tvrdi da je osvojio ukupno 1.300 kvadratnih kilometara.

Informer

 

Ruski Telegram kanal Astra juče je izvestio da je Moskva povratila sela Ljubimovka i susedni Tolstoj Lug, gde su ukrajinske trupe prošle nedelje bile odsečene. Kanal je dodao da je garnizon Kijeva u Olgovki „praktično uništen“.

Proruski vojni blogeri takođe su izvestili da je Rusija zauzela selo Čerkaskaja Konopeljka, jugoistočno od administrativnog centra Sudža, koji je pod kontrolom Ukrajine.

Najnovija karta Instituta za proučavanje rata (ISW) prikazuje ove navodne ruske napretke, iako je američki analitički centar u ponedeljak saopštio da nema nezavisne potvrde tih tvrdnji, te da podaci ukazuju samo na prisustvo ruskih snaga na oko 8 kilometara od Sudže.

Aleksandar Sirski, ukrajinski komandant, prošle nedelje je izjavio da je Rusija premestila oko 50.000 vojnika u taj region. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je da, uprkos pokušajima Rusije da probije odbranu Kijeva, „naši momci drže položaje i pružaju otpor“.

Sezona blata

Ruski vojni bloger Boris Rožin rekao je da je počela sezona blata i da ruske snage, koje se oslanjaju na vozila sa gusenicama, imaju prednost nad ukrajinskim vozilima na točkovima, iako loši uslovi na terenu utiču na obe strane.

ISW je ranije izjavio da je sezona blata verovatno jedan od faktora zbog kojih je Moskva pojačala svoje kontraudare u Kursku.

Vojnik iz ukrajinskog bataljona Ajdar, Stanislav Bunjatov, izjavio je da loši vremenski uslovi ometaju rad dronova i vojne opreme. „Tokom kiše naši dronovi ne mogu efikasno da funkcionišu“, rekao je Bunjatov za nezavisni medij Politika Strani, dodajući da vozila zapadaju u blato i da „artiljerija ne može biti zamenjena dronovima, niti se može vršiti razminiranje“.