16.10.2024.

14:10

Foto: Foto: Shutterstock, EPA Images

Planeta

Horor! Putinu i Rusiji stavljaju nož pod vrat pred Bajdenov odlazak?! Iz Kijeva stigao zastrašujući zahtev Americi i NATO savezu, ako prihvate...

- Naša ideja je da davanje poziva Ukrajini u ovom trenutku bude politički signal - rekla je Natalija Galibarenko, ambasadorka Kijeva pri NATO-u, za Rojters. „Iskreno verujemo da to može biti deo nasleđa trenutne američke administracije“, rekla je u intervjuu u misiji Ukrajine pri NATO-u, naspram sedišta alijanse u Briselu.

Predstojeći predsednički izbori u SAD-u sledećeg meseca stvaraju veliku neizvesnost za Ukrajinu, budući da je Vašington Kijevu najveći pružalac vojne pomoći u ratu protiv ruske invazije.

Dok je potpredsednica iz redova demokrata Kamala Haris signalizirala nastavak podrške Ukrajini, nije precizirala na kom nivou će ta podrška biti. Bivši predsednik iz redova republikanaca, Donald Tramp, nije bio jasan u pogledu toga kako bi se nosio sa ratom.

Članstvo u NATO-u učinilo bi Ukrajinu delom sporazuma o međusobnoj odbrani, što znači da bi napad na jednog člana bio smatran napadom na sve. Međutim, proces pristupanja može potrajati godinama jer zahteva prilagođavanje standardima NATO-a. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je poslednjih nedelja jasno stavio do znanja da poziv za rani ulazak u NATO vidi kao deo svog „plana pobede“.

U intervjuu, Galibarenko je detaljno objasnila razloge Kijevog pritiska. Tvrdila je da bi poziv eliminisao glavni kamen spoticanja između Kijeva i Moskve. Moskva je navodila potencijalno članstvo Ukrajine u NATO-u kao opravdanje za rat, dok Ukrajina insistira da mora da se pridruži alijansi kako bi se zaštitila od buduće ruske agresije.

- Ako kažemo da je poziv tu, za Rusku Federaciju to bi bilo kao konačna presuda – to je to, više ne možete podizati ulog koristeći ovu temu - rekla je Galibarenko u intervjuu koji je održan u utorak.

NATO je izjavio da će Ukrajina postati njegov član i da je njen put ka alijansi nepovratan. Međutim, takođe je naglasio da Ukrajina ne može pristupiti dok je u ratu i nije postavio vremenski okvir za članstvo. Većina članica NATO-a, uključujući Sjedinjene Američke Države kao njegovu vodeću silu, nisu pokazale spremnost da u ovoj fazi upute poziv Ukrajini.

Visoki američki zvaničnik, koji je prošle nedelje brifovao novinare pod uslovom anonimnosti, izjavio je da nije došlo do promene u stavu Vašingtona. Galibarenko je rekla da Kijev ne insistira na trenutnom pokretanju pregovora o članstvu, ali da bi formalni poziv sada poslao snažnu poruku.

Na pitanje kada bi Ukrajina želela da dobije poziv, odgovorila je: „Što pre, to bolje.“