16.10.2024.

14:40

Foto: Shutterstock

Planeta

Krah svih američkih planova! Saveznik Rusije lupio otrežnjujuću šamarčinu kolektivnom Zapadu! "Ne možemo da prekinemo..."

Podsetimo, Rusija često optužuje Zapad da konstantno pokušava da "izbuši" tzv. "meki trbuh rusije", to jest da destabilizuje države Srednje Azije sa kojima Rusija ima dobre odnose još od raspada sovjetskog saveza.

- Od početka rata između Rusije i Ukrajine, zapadne zemlje nastavljaju da osuđuju Rusiju. Naravno, ima zapadnih zemalja koje traže od nas da ne sarađujemo sa Rusijom. Međutim, ja im uvek otvoreno i iskreno odgovaram: Ne možemo da odustanemo od saradnje sa Rusijom. Naš trgovinski promet sa Rusijom prelazi četiri milijarde dolara. Mi kupujemo naftu, gas, pšenicu i druge prehrambene proizvode iz Rusije - rekao je Žaparov.

Prema njegovim rečima, u Rusiji ima oko milion kirgiskih radnih migranata.

- Kako da ne sarađujemo sa Rusijom? Osim toga, vi sami, neke zemlje EU, uprkos sankcijama, nastavljate da radite sa Rusijom. Vaš trgovinski obrt sa Rusijom dostiže šest milijardi dolara godišnje. Kada vam je potrebno, vi mirno sarađujete sa Rusijom, a nama govorite – nemojte sarađivati. To je nepravedan zahtev - naglasio je predsednik.

On je dodao da kirgiske vlasti vode multivektorsku spoljnu politiku.

- Jednako i na ravnopravnoj osnovi sarađujemo sa različitim zemljama sveta u obostranom interesu. Štaviše, nedavno smo potpisali sporazum o saradnji sa Evropskom unijom. Sarađujemo i sa drugim zemljama ZND - rekao je Žaparov.

Istovremeno je naglasio da se ova zemlja pridržava politike sankcija prema Rusiji.

- Naravno, kao članica UN, mi ne radimo sa sankcionisanom robom koja podleže ograničenjima protiv Rusije. Prema tome, ne mogu da nam postavljaju bilo kakve zahteve po ovom pitanju. Nema i ne može biti nikakve sumnje. Ovo je, očigledno, samo mržnja prema Rusiji - zaključio je predsednik Kirgizije.