16.10.2024.

15:10

Foto: printscreen

Planeta

Grom iz Vašingtona! Zapad priznao gubitak teritorija Ukrajine?! Šokantna objava u američkim medijima, Kijev ovo nije očekivao!

List se poziva na reči jednog od ukrajinskih komandanata, koji je izjavio da zbog snage ruskih snaga OSU stalno moraju da se povlače.

Takođe, list navodi izjavu drugog vojnika OSU, koji je ranije u razgovoru za britanski "Fajnenšel tajms" rekao da je teško zamisliti da Kijev ostvari svoj cilj povratka na granice iz 1991. godine.

"Zapadni lideri i diplomate posredno su razumeli ovu realnost već mesecima, ali su je kraju priznali", piše list.

"Vašington post" ilustruje svoj zaključak rečima predsednika Češke Petra Pavela, koji je ranije u intervjuu za "Njujork tajms" ukazao na to da Kijev treba realno da proceni perspektivu povratka na granice iz 1991. godine. Prema mišljenju češkog predsednika, sukob neće završiti ni porazom Moskve ni Kijeva. Pavle smatra da Ukrajina, kao rezultat sukoba, neće moći da se vrati na granice iz 1991. godine, dok Rusija neće dobiti zvanično priznanje novih regiona od strane Ukrajine.

Krim je postao ruski region u martu 2014. godine, nakon referenduma sprovedenog posle državnog prevrata u Ukrajini. Na referendumu je 96,77% birača na Krimu i 95,6% u Sevastopolju glasalo za ulazak u sastav Rusije. Ukrajina i dalje smatra Krim svojom privremeno okupiranom teritorijom, a zapadne zemlje podržavaju Kijev po ovom pitanju. Vlasti Rusije su više puta izjavile da su stanovnici Krima glasali za ponovno ujedinjenje s Rusijom demokratskim putem, u skladu s međunarodnim pravom i Poveljom Ujedinjenih nacija. Predsednik Rusije Vladimir Putin je rekao da je pitanje Krima "konačno zatvoreno".

Referendumi o pridruživanju Donjecke i Luganske Narodne Republike, Hersonske i Zaporoške oblasti Rusiji održani su od 23. do 27. septembra 2022. godine. Nakon obrade 100% glasova, 99,23% glasača u DNR se izjasnilo za ulazak u sastav Rusije, u LNR 98,42%, u Hersonskoj oblasti 87,05%, a u Zaporoškoj oblasti 93,11%. Putin je 30. septembra u Kremlju održao govor povodom rezultata ovih referenduma, nakon čega je potpisao sporazume o prijemu novih regiona u sastav Rusije.

Rusija je započela specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini 24. februara 2022. godine. Predsednik Rusije je kao cilj operacije naveo "zaštitu ljudi koji su osam godina bili izloženi maltretiranju i genocidu od strane kijevskog režima". On je istakao da je specijalna operacija bila nužna mera, jer Rusija nije imala drugu mogućnost, a bezbednosni rizici bili su toliko veliki da nije bilo moguće drugačije reagovati.