16.10.2024.

23:00

Foto: Shutterstock/Reuters/AP

Planeta

Dramatične vesti! Hoće li Izrael napasti evropske trupe?! EU odbila ultimatum Netanjahua, situacija na ivici pucanja: Posledice mogu biti nesagledive!

Od 1. oktobra, kada je počela izraelska kopnena operacija protiv boraca Hezbolaha, položaji UNIFIL-a bili su pod vatrom, a dva izraelska tenka probila su kapije jedne od baza mirovnih snaga, navode predstavnici UN-a. Pet pripadnika mirovnih snaga je ranjeno.

Šesnaest zemalja EU, uključujući Austriju, učestvuje u misiji UNIFIL, a poslednji incidenti izazvali su zabrinutost među evropskim vladama.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu je u nedelju pozvao UN da povuče mirovne snage UNIFIL iz "uporišta Hezbolaha i borbenih zona".

Međutim, Šalenberg je, sumirajući raspravu među ministrima spoljnih poslova EU u ponedeljak, rekao da evropske zemlje nisu sklone povlačenju trupa.

- Nije bilo diskusije o povlačenju ili nečemu sličnom - rekao je on u intervjuu za Rojters u Briselu.

Evropske zemlje su dale oko 3.600 vojnika u misiju koja broji 10.000 pripadnika.

Zvaničnici EU planiraju održati video poziv u sredu kako bi razgovarali o trenutnoj situaciji i dugoročnoj ulozi misije u pogledu broja vojnika, opreme i pravila angažovanja, rekli su evropski zvaničnici.

Izraelski zvaničnici su izjavili da njihove snage nisu namerno napale položaje UNIFIL-a, ali da je Hezbolah koristio položaje mirovnih snaga kao zaklon za napade, te da Izrael ima pravo na odgovor.

Šalenberg je rekao da Izrael ima pravo da se brani od Hezbolaha, ali da čak i nenamerni napadi na mirovne položaje predstavljaju kršenje međunarodnog prava.

- Postoji jasan zahtev Izraelu da bude izuzetno oprezan u vezi s tim - izjavio je on.