16.10.2024.

12:37

Foto: Reuters/shutterstock

Planeta

PUTIN ĆE POLUDETI! Zelenski objavio svoj plan pobede! Svet na nogama: Jedna tačka dokumenta vodi pravo u svetski rat!

Plan se sastoji od pet tačaka: poziv za pridruživanje NATO-u, odbrambeni aspekt, odvraćanje ruske agresije, ekonomski rast i saradnja, te post-ratna bezbednosna arhitektura.

- Ako plan bude podržan, možemo završiti rat najkasnije sledeće godine - rekao je Zelenski u prisustvu glavnog komandanta Oružanih snaga Oleksandra Sirskoj, šefa vojne obaveštajne službe Kirila Budanova i zapadnih diplomata.

- Razumemo da je članstvo u NATO-u stvar budućnosti, a ne sadašnjosti - dodao je Zelenski, ističući da bi trenutna pozivnica za NATO pokazala ruskom predsedniku Vladimiru Putinu grešku u njegovim geopolitičkim kalkulacijama.

- Mi smo demokratska nacija koja je dokazala da može zaštititi naš zajednički način života.

Druga tačka plana naglašava potrebu za širenjem rata na rusku teritoriju, kao što je bila prekogranična operacija u Kursku u avgustu. Ova tačka poziva na ukidanje ograničenja za udare na dugim dometima unutar Rusije i traži dodatne zalihe dalekometnih oružja, kao i zapadnu podršku u obaranju ruskih raketa i dronova iznad Ukrajine.

Treća tačka odnosi se na ne-nuklearno odvraćanje, uključujući tajnu komponentu koja je podeljena sa međunarodnim partnerima. Ukrajina predlaže „sveobuhvatni paket ne-nuklearnog strateškog odvraćanja“ koji bi garantovao bezbednost zemlje od budućih agresija.

Četvrta tačka obuhvata korišćenje ukrajinskih prirodnih resursa, kao što su uranijum, titan i litijum, za ekonomski rast i saradnju sa EU i SAD. Predloženo je i pojačanje međunarodnih sankcija protiv Rusije kako bi se oslabila njena sposobnost da nastavi agresiju.

Peta tačka se tiče post-ratne bezbednosne arhitekture, pri čemu je Zelenski istakao da bi ukrajinske snage mogle zameniti određene američke vojne kontingente u Evropi, jačajući tako bezbednost kontinenta.

- Ako Putin ostvari svoje lude geopolitičke, vojne, ideološke i ekonomske ciljeve, to bi poslalo snažan signal drugim potencijalnim agresorima, posebno u Zalivu, Indo-Pacifiku i Africi, da su ratovi agresije isplativi - upozorio je Zelenski.

On je istakao da Putinova „koalicija kriminalaca“ sada uključuje Severnu Koreju, koja je, osim oružja, pružila i osoblje za rad u ruskim fabrikama i vojsci.

- To je praktično učešće druge države u ratu protiv Ukrajine na strani Rusije - rekao je Zelenski, dodajući da podršku Moskvi pružaju i Iran i Kina.

- Moramo sprovesti plan pobede kako bismo naterali Rusiju da učestvuje na mirovnom samitu i bude spremna da okonča rat - zaključio je ukrajinski predsednik.