Autor: Informer.rs

16.10.2024.

23:30

Foto: reuter/shutterstock

Planeta

Očajna situacija na frontu za Kijev: Rusi na vratima Kupjanska, dok SAD teraju Zelenskog da mobiliše 18-ogodišnjake

Rusi brzim tempom napreduju na istoku Ukrajine, iskusno prilagodivši taktiku. U osnovi, ruske snage melju sve što im se nađe na putu uz pomoć artiljerije, jedrećih bombi (KAB) i pribegavanja taktici bočnih napada.

Ruske snage sve više i brže napreduju u Donjecku, jednom od istočnih regiona Ukrajine, a bile su aktivne već mesecima severnije u oblasti Harkova, fokusirajući se na Kupjansk.

Vlasti u oblasti Harkov naredile su u četvrtak obaveznu evakuaciju svih civila iz Kupijanska, u istočnom delu regiona. Prema prozapadnim informacijama na njihovim društvenim mrežama, Rusi se nalaze na tri kilometra od grada.

Ruske trupe su zauzele Kupijansk u prvim danima eskalacije u februaru 2022, ali su ih ukrajinske trupe potisnule u septembru 2022. godine, međutim, Rusi nikada nisu bili daleko od grada.

Kupjansk se nalazi na reci Oskil. Na njenoj istočnoj obali ima oko 4.000 ljudi, a na zapadnoj obali oko 3.000. U poslednjih mesec dana ova mesta je napustilo nekoliko stotina ljudi, a sada zbog pogoršanja situacije obavezna evakuacija važi za sve civile.