17.10.2024.

06:40

Foto: Reuters/shutterstock

Planeta

To je to! Treća strana ušla u rat Rusije i Ukrajine! Kijev hitno pozvao Zapad u pomoć, situacija se ozbiljno zakomplikovala!

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je u svom govoru o "Planu pobede" pred parlamentom da su njegove obaveštajne službe potvrdile isporuke oružja i ljudskih resursa Rusiji od strane Severne Koreje, optužbe koje je izneo i pre nekoliko dana.

- To su radnici za ruske fabrike kako bi nadoknadili gubitke Rusa ubijenih u ratu. Takođe, to su ljudski resursi za rusku vojsku. U suštini, to znači učešće druge zemlje u ratu protiv Ukrajine na strani Rusije - rekao je Zelenski. Kremlj je odbacio ove optužbe, nazvavši tvrdnje da Severna Koreja šalje svoje građane „lažnim vestima“.

Vašington: Pjongjang isporučuje Moskvi balističke rakete i municiju

Moskva i Pjongjang negiraju sporazume o prodaji oružja, ali su najavili jačanje vojnih veza, što bi moglo uključivati i zajedničke vojne vežbe. Ministar spoljnih poslova Ukrajine Andrij Sibiha izjavio je da bi saveznici Kijeva trebalo čvrsto da odgovore, uključujući uvođenje novih sankcija i dalju izolaciju Pjongjanga, koji se približio Rusiji od invazije Moskve na Ukrajinu u februaru 2022. godine.

- Ovo predstavlja veliku pretnju daljoj eskalaciji. Približavamo se novoj fazi, novim ratnim realnostima - rekao je Sibiha na konferenciji za štampu u crnomorskom gradu Odesi.

Portparol Saveta za nacionalnu bezbednost Bele kuće Šon Savet izjavio je u utorak da bi, u slučaju da se potvrdi učešće severnokorejskih vojnika u Ukrajini, to značilo značajno jačanje odbrambenih odnosa između Severne Koreje i Rusije. Vašington takođe tvrdi da Severna Koreja isporučuje Rusiji balističke rakete i municiju.