17.10.2024.

07:10

Foto: Shutterstock/Reuters/društvene mreže

Planeta

Šta ovo bi?! Amerika postavila ultimatum Izraelu! Netanjahu odmah sazvao sastanak, neće izaći na dobro!

Portparol premijera još nije komentarisao ovaj izveštaj. Četvrti izraelski zvaničnik je naveo da će pitanje dodatno biti razmatrano na sednici Saveta bezbednosti u nedelju. Izraelska televizija Kanal 13 prva je objavila vest o ovom sastanku.

Sjedinjene Američke Države su Izraelu saopštile da u narednih 30 dana mora preduzeti korake za poboljšanje humanitarne situacije u palestinskoj enklavi, u suprotnom će se suočiti s mogućim ograničenjima vojne pomoći SAD-a, rekli su američki zvaničnici u utorak.

Ujedinjene nacije već duže vreme ukazuju na prepreke za dostavu humanitarne pomoći u Gazu i njenu distribuciju po ratnoj zoni, pripisujući to Izraelu i administrativnoj praznini. UN su izvestile da od 2. do 15. oktobra nije ušla nikakva pomoć u hrani na severni deo Gaze.

U sredu je jedinica izraelske vojske, koja nadgleda humanitarne i komercijalne pošiljke u Gazu, saopštila da je na sever priobalne enklave stiglo 50 kamiona sa hranom, vodom, medicinskim potrepštinama i opremom za skloništa, koju je obezbedio Jordan.

Smrtonosni napad palestinske militantne organizacije Hamas na jug Izraela 7. oktobra 2023. doveo je do izraelske odmazde u Gazi, kojom upravlja Hamas, što je izazvalo humanitarnu krizu u opkoljenoj enklavi.