17.10.2024.

08:10

Foto: Reuters

Planeta

Neočekivan obrt! Tramp trlja ruke, Kamalu uhvatila ozbiljna panika! Demokrate povlače očajničke poteze, znaju šta ih čeka...

Medijski nastupi su kocka za Harisovu, naročito posle debakla sa montiranim razgovorom za Si-Bi-Es, ali i nužno zlo budući da sve više visokih zvaničnika Demokratske stranke navodi da "gubi zamah" protiv Trampa.

- Ovaj napor je usmeren na ljude koji nisu odlučili da glasaju", rekao je Met Benet iz demokratskog istraživačkog centra "Treći put". "To je definitivno rizično, ali je preuzimanje rizika važno u ovoj fazi - navodi Benet.

Harisova, koju kritikuju zbog usiljenih nastupa na kojima se vidi da je vežbala i uvežbavala scenarije, objasnila je to ovako: "Ovu trku će odlučiti margina greške. Pobediću, ali će biti tesno... i zato moram da zaradim svaki glas."

Zbog toga je obećala pomoć posebno Afroamerikancima, kao i veću podršku malim preduzećima i prvim kupcima kuće. Takođe, ponovila je svoj plan da dekriminalizuje marihuanu i rekla da "nema sumnje" da treba proučiti pozive na reparacije za potomke robova.

Svega tri nedelje pre izbora, Harisova nema baš mnogo prilika da "uzdrma" predsedničku trku, posebno pošto je Tramp odbio pozive za drugu debatu sa njom.

- Bez ikakvih važnih nastupa, Harisova kampanja mora da privuče pažnju birača koji se ne bave političkim vestima - objasnio je bivši savetnik predsednika Baraka Obame, Den Fajfer.

Anketa "Fajnenšel tajmsa" pokazuje da Harisova nema nikakvu prednost nad Trampom u kolebljivim državama, dok je anketa "En-bi-Si njuza" pokazala da je njena popularnost opala u poslednjih mesec dana.

- Čini se da situacija postaje sve gora za Kamalu Haris i bolja za Donalda Trampa - napisao je nestranački analitičar Kajl Kondik iz Centra za politiku Univerziteta Virdžinije.

Anketa je takođe pokazala da se Tramp bolje kotira od Harisove kada je reč o ekonomiji i imigrantima – temama koje Harisova pokušava da iskoristi da privuče neopredeljene.