17.10.2024.

10:10

Foto: EPA/Reuters

Planeta

Svet već drhti! Isplivale tajne tačke suludog plana Zelenskog: Rusija neće sedeti skrštenih ruku, za ovako nešto sledi najstrašnija moguća osveta!

- U tim dodacima precizirano je koje oružje je potrebno kako bi se uništila logistika daleko iza linije fronta, uključujući skladišta i proizvodne objekte, pa i tamo gde se nakupljaju ljudske snage. Još jednom naglašavam – u dubini teritorije Rusije. Definisano je koje ciljeve treba gađati, u kojoj količini i koliko oružja je za to potrebno - rekao je Podoljak u izjavi za agenciju „RBK-Ukrajina“.

Stalna predstavnica SAD-a pri NATO-u, Džulijana Smit, ranije je izjavila da stavovi Vašingtona u vezi s ograničenjem korišćenja američkog dalekometnog oružja od strane Ukrajine ostaju nepromenjeni.

Podsetimo, Zelenski je u sredu predstavio ukrajinskom parlamentu plan za rešavanje sukoba u Ukrajini. Dokument sadrži pet tačaka i tri tajna dodatka. Konkretno, prva tačka predviđa poziv Ukrajine u NATO sa naknadnim članstvom, druga je ukidanje ograničenja za udare dalekometnim oružjem na teritoriju Rusije, a treća podrazumeva postavljanje „sveobuhvatnog nenuklearnog paketa odvraćanja“ Rusije na teritoriji Ukrajine. Prema ovom planu, sukob bi trebalo da bude završen najkasnije do 2025. godine.

Američke vlasti su više puta naglašavale da ne ukidaju ograničenja za daleke udare OSU zapadnim raketama duboko u Rusiju zbog rizika od eskalacije. Generalni sekretar NATO-a, Mark Rute, izjavio je u oktobru da dozvola za upotrebu dalekometnih raketa zapadne proizvodnje za udare u Rusiji ne bi značajno promenila situaciju u rusko-ukrajinskom konfliktu i pozvao je da se ne fokusira na to pitanje.