17.10.2024.

09:21

Foto: Twitter

Planeta

(VIDEO) Horor! Američke rakete pobile veliki broj Rusa! Kasetnim projektilima zasuli poligon, pojavili se stravični snimci!

Napad, za koji se pretpostavlja da je izveden američkim raketama, predstavlja najmanje šesti napad u poslednjih osam meseci na ruske vojnike okupljene na otvorenom, u dometu ukrajinskih raketa.

Izveštaji sugerišu da je oko 20 ruskih vojnika, zajedno sa vojnom opremom, bilo prisutno u trenutku udara, iako podaci o eventualnim žrtvama još nisu potvrđeni.

Više Telegram kanala i medijskih kuća, uključujući „Forbs“, tvrdilo je da se napad dogodio u Zaporoškoj oblasti. „Kijev post“ nije uspeo nezavisno da potvrdi ove tvrdnje.

Snage južne odbrane nisu navele ni lokaciju ni ukrajinsku jedinicu koja je izvela napad.

„Forbs“ je naveo da je napad izvela 27. raketno-artiljerijska brigada, za koju se tvrdi da je jedina ukrajinska jedinica koja koristi američke raketne sisteme visoke mobilnosti HIMARS. Međutim, istraživači iz „Kijev posta“ izjavili su da ta tvrdnja nije u potpunosti tačna. Iako tim nije mogao da dobije precizne informacije o brigadama Oružanih snaga Ukrajine opremljenim HIMARS sistemima, identifikovali su bar još jednu jedinicu – 59. nezavisnu motorizovanu pešadijsku brigadu Jakiva Gandziuka, koja je takođe koristila ovo oružje.

Na snimku se vidi kako ukrajinski dron uočava oko 15 ruskih vojnika na poligonu za obuku i očigledno prosleđuje koordinate ukrajinskoj jedinici koja upravlja HIMARS sistemom.

Brigada ispaljuje raketu M30/31, opremljenu submunicijom, koja direktno pogađa cilj. Snimak iz drona pokazuje razorni efekat eksplozije, sugerišući značajne gubitke.

Ruski vojnici često sprovode vežbe na otvorenom terenu, unutar dometa ukrajinskih raketa, što dovodi u pitanje njihove operativne strategije.