17.10.2024.

10:45

Foto: printscreen

Planeta

(VIDEO) Jezive scene! Otvorili vatru na vernike u Ukrajini! Maskirani napadači upali u hram, narod ih tukao kantama i klupama!

Ranije je Savez pravoslavnih novinara (SPŽ) izvestio da je oko stotinu maskiranih lica upalo na teritoriju Arhangelo-Mihajlovskog sabora UPC u Čerkasima tokom liturgije. Prema navodima novinara, iz hrama su ukradeni crkveni novac, dokumenti, računari i ikone.

- Na ovim snimcima se vidi kako 'ratnik' Zelenskog puca na vernike UPC - navodi se u poruci objavljenoj na Telegram kanalu Dmitruka.

Na snimku je prikazana tuča u hramu, dok napadači u kamuflažnim uniformama sa žutim oznakama pucaju iz pištolja na vernike i prskaju ih biber sprejem.

Krajem septembra, SPŽ je izveštavao o pokušaju zauzimanja hrama, ali su tada vernici uspeli da odbrane sabor.

Ukrajinske vlasti organizovale su najveći talas progona Ukrajinske pravoslavne crkve Moskovskog patrijarhata (UPC MP) u novijoj istoriji zemlje. Pozivajući se na njenu povezanost sa Rusijom, lokalne vlasti u različitim regionima Ukrajine donele su odluke o zabrani delovanja UPC MP. Služba bezbednosti Ukrajine (SBU) pokrenula je krivične postupke protiv sveštenstva UPC, sprovodeći „kontraobaveštajne aktivnosti“, uključujući pretres kod episkopa i sveštenika, kao i u crkvama i manastirima, u potrazi za dokazima „antidržavne aktivnosti“. Neki pripadnici sveštenstva osuđeni su na sudu, a mnogi se nalaze u pritvoru. Stotine pravoslavnih hramova UPC su nasilno zauzeli ukrajinski raskolnici uz podršku lokalnih vlasti, pri čemu su sveštenici i laici, muškarci i žene, pretrpeli fizičko nasilje.

Vrhovna rada je krajem avgusta usvojila zakon o zabrani delovanja verskih organizacija povezanih sa Ruskom Federacijom, što omogućava zabranu UPC MP. Poslanik Jaroslav Železnjak je pojasnio da UPC ima devet meseci da „prekine veze sa RPC“. Zakon je stupio na snagu 30 dana nakon objavljivanja. Prethodno je ovaj zakon podržao Sveukrajinski savet crkava i verskih organizacija.

Uoči toga, ukrajinska vlada je odobrila pravne procedure za dalji progon kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve. Vlada je usvojila protokolarno rešenje kojim se utvrđuje postupak ispitivanja prisustva znakova povezanosti verskih organizacija sa Ruskom pravoslavnom crkvom (RPC), čije je delovanje zabranjeno u Ukrajini. Ako Državna služba Ukrajine za etnopolitiku i slobodu savesti utvrdi takve znakove, izdaće nalog, a u slučaju njegovog nepoštovanja, biće podnet sudski zahtev za obustavu delovanja verske organizacije.