17.10.2024.

17:00

Foto: Shutterstock/EPA

Planeta

Trese se Amerika! Iran ima oružje razornije od nuklearnog! Teheran priznao sve, čuvaju ga u tajnosti i čekaju pograšan korak Vašingtona!

U intervjuu za iranske medije u utorak, Rostami, koji je ranije bio sekretar Komisije za razvoj i opremanje Korpusa islamske revolucionarne garde (IRGC), podržao je pozive za promenu doktrine, ali je naveo da parlamentarci nisu upoznati sa „nekim aspektima“, jer se oni odnose na „visoko poverljive i strogo tajne informacije“.

General je tvrdio da Iran poseduje „oružje koje je daleko superiornije od nuklearnog“, nagoveštavajući da je ta vojna oprema već bila upotrebljena u prošlosti, prisećajući se napada na tankere u Ujedinjenim Arapskim Emiratima 2019. godine.

- Kada je Tramp pokušao da smanji naš izvoz nafte, bilo je nekoliko taktičkih operacija. Neću reći ko ih je izveo, ali pet tankera je eksplodiralo u strogo čuvanoj luci Fuđajra. Nisu čak ni znali odakle je napad došao. Čak su podneli žalbu UN-u. UAE su nas optužile, ali nisu mogle da pruže dokaze. Ovo su neki od primera koje mogu pomenuti - rekao je Rostami.

Prošle nedelje grupa iranskih parlamentaraca pozvala je Vrhovni nacionalni savet bezbednosti da preispita odbrambenu doktrinu zemlje i ukine zabranu razvoja nuklearnog oružja. Ovaj zahtev dolazi u svetlu stalnih pretnji Izraela da će napasti iranska nuklearna i naftna postrojenja.

Tenzije između Irana i Izraela eskalirale su nakon ubistava lidera Hamasa i Hezbolaha, kao i jednog generala IRGC-a, koje su izvele Izraelske odbrambene snage (IDF) prošlog meseca. Kao odgovor na ove napade, Iran je 1. oktobra izveo masovni raketni napad, tvrdeći da su mete bile isključivo vojni objekti.

Nakon tog napada, izraelski ministar odbrane Joav Galant zapretio je „smrtonosnim, preciznim i iznenađujućim“ odgovorom, dok su izraelski zvaničnici zagovarali razarajuće odmazde protiv iranske energetske infrastrukture, uključujući nuklearna postrojenja.

Teheran je pozvao jevrejsku državu da se uzdrži od daljih nesrazmernih eskalacijskih koraka i upozorio da je Iran potpuno spreman da se brani i uzvrati na svaki napad.

Jedan iranski izvor je prošle nedelje za RT izjavio da će, ako Zapadni Jerusalim odluči da cilja iransku naftnu infrastrukturu, Iran odgovoriti napadom na izraelske rafinerije nafte. Napadi na elektrane i nuklearna postrojenja takođe bi izazvali odmazde protiv odgovarajućih izraelskih ciljeva, rekao je on.