Autor: Informer.rs

17.10.2024.

18:30

Foto: EPA

Planeta

Gorući problem Evrope! Olaf Šolc je jako skeptičan, a šta će reći ostali...?

"Kriminalci moraju biti vraćeni. Moramo omogućiti imigraciju, pružiti zaštitu onima kojima je potrebna, ali ne mogu svi doći", poručio je Šolc po dolasku na samit lidera EU u Briselu. Ocenio je da su EU potrebne "deportacije u skladu sa evropskim pravom".

Šolc je, nakon što je Italija otvorila centar za migrante u Albaniji, a predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen nagovestila da je otvorena za ovaj koncept kako bi se zaustavio priliv migranata, izrazio skepticizam po tom pitanju, prenosi Politiko.

"Ako pogledate brojke, (takvi koncepti) zapravo nisu rešenje za tako veliku zemlju kao što je Nemačka", naveo je Šolc. Ocenio je i da Evropa ima mnogo toga da nadoknadi u pogledu konkurentnosti, posebno kada su u pitanju industrija i radna mesta i dodao da nas "tarifni sporovi neće nikuda odvesti".

Holandski premijer Dik Šuf ​​rekao je da na sastanku Evropskog saveta ne očekuje nikakve konkretne sporazume o migracijama, ali je primetio da postoji" drugačija atmosfera u Evropi" kada je u pitanju debata o migracijama. On je dodao da Evropska komisija "pozitivno gleda" italijansko rešenje, koje uključuje Albaniju, nakon što je ta zemlja nedavno počela da morem prevozi migrante sa svoje teritorije u centre kojima ona upravlja u Albaniji.

On je "ozbiljnom idejom" nazvao mogućnost postavljanja lokacija za raspoređivanje migranata u Ugandi. Ocenio je i da migracioni izazov sa kojima se Poljska suočava, čiji premijer Donald Tusk planira da privremeno suspenduje pravo na azil kao deo strategije da ilegalnu migraciju svede na minimum, "nije normalan migracioni problem".

Šuf tvrdi da Rusija i Belorusija "namerno koriste migracione tokove u hibridnom ratu" i dodaje da se nada da će Savet EU moći da pomogne Poljskoj. Švedski premijer Ulf Kristerson rekao je da ima "veliko poštovanje" prema Poljskoj. "Kako smo pooštrili švedsku migracionu politiku, migracije u Švedsku su se smanjile i nastavile da rastu ka Evropi", naveo je Kristerson.

Austrijski kancelar Karl Mehamer rekao je da njegova zemlja stoji "iza činjenice da se ljudi mogu vraćati u Siriji i Avganistan".

On je dodao da EU treba da pokaže ljudima da je blok sposoban da donosi odluke i bolje štiti svoje spoljne granice.

Nehamer je rekao da se mnoge izbeglice vraćaju u Siriju jer je ona bezbednija danas u poređenju sa Libanom, što dokazuje da se Sirija može smatrati bezbednom.

Migracije su jedna od glavnih tema današnjeg samita lidera EU u Briselu.