Autor: Informer.rs

17.10.2024.

19:19

Foto: EPA, Tanjug/AP

Planeta

Ko je ubijeni vođa Hamasa?! Izrael ga osudio na 4 doživotne kazne, poslednjih godinu dana bio neuhvatljiv!

Prema javno dostupnim podacima, Sinvar je bio jedan od osnivača bezbednosnog aparata u Hamasu i druga je najmoćnija figura militantne organizacije. Američka vlada ga je još u septembru 2015. stavila na listu terorista dok je, zajedno sa drugim državama, proglasila Hamas i brigade Al Kasam za terorističke organizacije.

Sinvar je rođen kao Jahja Ibrahim Hasan Sinvar 1962. u izbegličkom kampu u Kan Junisu, kad je bio pod egipatskom vlašću, gde je proveo svoje detinjstvo. Nakon mature u Srednjoj školi Kan Junis za dečake pohađao je Islamski Univerzitet u Gazi, gde je diplomirao na arapskim studijama.

Prvi put je uhapšen 1982. zbog subverzivnih aktivnosti i odslužio je nekoliko meseci u zatvoru Fara, gde je upoznao druge palestinske aktiviste. Ponovo je uhapšen tri godine kasnije, a po oslobađanju je sa Ravijem Muštahom osnovao bezbednosnu organizaciju Majd, koja se bavila identifikacijom izraelskih špijuna u palestinskom pokretu i koja je 1987. postala “policija” Hamasa.

Informer

 

Sledeće godine organizovao je otmicu i ubistva dvojice izraelskih vojnika, nakon čega je uhapšen, i 1989. osuđen na četiri doživotne robije. Više puta je pokušao bekstvo, ali je uvek bio uhvaćen. Odslužio je 22 godine kazne pre nego što je oslobođen 2011. i vraćen u Gazu u okviru razmene zarobljenika za izraelskog vojnika Gilada Šalita.

Sinvar je odbijao bilo kakvo pomirenje sa Izraelom i pozivao je militante da hvataju izraelske vojnike.

Kada je 2017. bio izabran za lidera Hamasa u Gazi, sledećeg meseca već je osnovan administrativni komitet za Pojas Gaze, što znači da se protivio bilo kakvoj podeli vlasti sa palestinskim vlastima u Ramali, na Zapadnoj obali. Međutim, u septembru je počela nova runda pregovora sa palestinskim vlastima u Egiptu i Sinvar je pristao da zatvori Hamasov komitet za Gazu.

U poslednjih godinu dana Izraelci su likvidirali velik broj visokih funkcionera Hamasa. Još delotvorniji pokazali su se u borbi protiv zvaničnika Hezbolaha. Ali, uprkos tim uspesima, glavna meta u borbi protiv Hamasa, mozak operacije u kojoj su pre 365 dana brojni Izraelci izgubili živote, Jahja Sinvar, još uvek nije skinut sa izraelskog spiska, piše "Dejli mejl".

Tokom trajanja rata, vođa Hamasa nedostupan je Izraelcima, ali i javnosti, a jedini trag na kojem se navodno može videti snimljen je u tunelu u kojem su uz njega, čini se, bili njegova supruga i troje dece, a u ruci je nosio veliku torbu.

- U toj torbi je oko 25 kilograma dinamita, a oko njega je najmanje 20 talaca. Tako želi da spreči svoju smrt - rekao je Kobi Mišel, radnik Šin Beta, izraelske bezbednosne agencije.

 Par puta smo mogli da ga ubijemo, ali ako to učinimo, ubićemo i taoce oko njega - dodao je.

Sinvar se, navodno, ne kaje zbog napada koji je krenuo 7. oktobra prošle godine, a koji je posredno izazvao smrt više od 40.000 njegovih sunarodnika, rekli su ljudi koji su sa Sinvarom bili u kontaktu.

Među najistaknutijim funkcionerima Hamasa koji su poginuli su Muhamed Deif, čelnik al-Kasam brigade, Hamasovog vojnog krila koji je ubijen u vazdušnom napadu na Gazu, ali i Saleh al-Arouri, osnivač spomenute brigade, a on je stradao u Libanu u sukobu Izraela i Hezbolaha.

Takođe, u drugoj državi, ovaj put u Iranu, prilikom posete Teheranu zbog inauguracije novog predsednika ubijen je Ismail Hanije, politički lider Hamasa. Sinvar je nakon pogibije Hanijea zauzeo njegovo mesto.

- On se nikad neće predati. On sanja da ostane lider Hamasa. I mašta o novom pokolju, on mora biti ubijen - rekao je Mišel.