18.10.2024.

07:55

Foto: Shutterstock

Planeta

Šta se sprema u Nemačkoj?! Bajden danas u Berlinu sa Šolcom, dolaze i Makron i Starmer - dve su ključne teme!

Bajden će biti dočekan vojnim počastima, pre nego što mu predsednik Nemačke Frank-Valter Štajnmajer uruči najviše nemačko odlikovanje, kao priznanje za doprinos nemačko-američkom prijateljstvu i transatlantskoj povezanosti tokom 50 godina političke karijere, preneo je Rojters.

Tokom posete, Bajden će imati razgovor iza zatvorenih vrata sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom, u kojem će se fokusirati na bezbednost, trgovinu i ekonomska pitanja.

Dvojica lidera će se zatim pridružiti britanskom premijeru Kiru Starmeru i francuskom predsedniku Emanuelu Makronu na zajedničkim razgovorima o ukrajinskoj krizi.

S obzirom na to da bi ovo mogla da bude Bajdenova poslednja poseta Evropi kao predsednika, analitičari ističu važnost ovog putovanja kao znak čvrste saradnje između SAD i Nemačke, koja je drastično smanjila uvoz ruskog gasa i povećala izdvajanja za odbranu u skladu s NATO ciljevima.

Do Bajdenove posete dolazi nakon što je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski predstavio svoj Plan pobede za okončanje rata sa Rusijom. Bajden je prvobitno trebalo da otputuje u američku vojnu bazu Ramštajn u Nemačkoj, ali je to putovanje otkazao zbog uragana Milton u pojedinim delovima SAD.