18.10.2024.

13:33

Foto: Shutterstock/Epa/Reuters

Planeta

Dok smo letos odmarali kovala se zavera, optužiće Putina za haos! Procurio dramatičan podatak iz zapadnih službi!

Prema njihovim navodima, Moskva "je možda umešana" u slanje paketa sa zapaljivim uređajima koji su tokom jula doveli do požara u DHL centrima u Birmingemu i Lajpcigu.

Britanski istražitelji za borbu protiv terorizma ispituju da li su pripadnici ruske obaveštajne službe odgovorni za podmetanje paketa u avionu koji je leteo za Veliku Britaniju i koji se kasnije zapalio u skladištu kompanije DHL u Birmingemu, prenosi Gardijan.

Ako se pokaže da Rusija stoji iza zavere u julu, to će biti dokaz da Moskva ima za cilj da poremeti poverenje Zapada, piše list.

Smatra se da opasni paketi, koji su se pojavili na lokacijama DHL-a u Birmingemu i Lajpcigu, nisu bili sofisticirani, ali izgleda da su u oba slučaja izbegli bezbednosne provere.

Šef nemačke obaveštajne službe Tomas Haldenvang rekao je početkom nedelje u parlamentu da se paket zapalio u avionu to bi dovelo do pada letelice. Britanski istražitelji sumnjaju da je podmetanje zapaljivog paketa deo šire kampanje koju ove godine sprovode pripadnici ruskih obaveštajnih službi, navodi Gardijan.