Autor: Informer.rs

18.10.2024.

19:30

Foto: Shutterstock

Planeta

Šef Pentagona brutalno sasekao Zelenskog! Ne trebaju tebi naše rakete!

Kijev je tražio zapadno oružje dugog dometa i dozvolu da ga koristi za udare duboko u Rusiji.

Ruski predsednik Vladimir Putin upozorio je da bi to značilo otvoreni sukob sa Zapadom i predložio da se u skladu s tim promeni nuklearna doktrina Moskve.

U obraćanju novinarima nakon sastanka ministara odbrane NATO-a u Briselu u petak, Ostin je izbegao pitanje o zapadnim raketama dugog dometa koje implicira da je Putinova „nuklearna ucena“ uspešna.

On je takođe negirao da su SAD možda rekle Ukrajini da prestane da udara duboko u Rusiju dronovima.

- Videli smo kako Ukrajinci koriste svoju sposobnost udaranja bespilotnih letelica dugog dometa sa velikim efektom“, rekao je Ostin novinarima. „Oni su u stanju da proizvode ove bespilotne letelice u Ukrajini. Oni su u stanju da brzo skaliraju tu proizvodnju. Bespilotne letelice su se pokazale veoma efikasnim i tačnim. Kada uzmete u obzir činjenicu da jedna precizna vođena raketa košta, u nekim slučajevima, blizu milion dolara – u zavisnosti od toga šta je u pitanju – i ove bespilotne letelice mogu da proizvedu u velikom broju uz delić cene“, nastavio je Ostin. „Ako pogledate bilans stanja i efekte koji se stvaraju na bojnom polju, mislim da je ovo sjajna sposobnost - rekao je šef Pentagona.

Ranije ove godine, Ukrajina je izvela niz napada dronom na rusku infrastrukturu, uključujući skladišta nafte i rafinerije.

Američka vlada je navodno vršila pritisak na Kijev da prekine štrajkove, iz zabrinutosti da bi oni mogli značajno da poremete cene nafte tokom izborne godine.

Sam Ostin je u aprilu rekao Senatu da je zabrinut zbog „efekta u vezi sa globalnom energetskom situacijom“ ukrajinskih udara bespilotnih letelica na ruske rafinerije.

U međuvremenu, jedna od njegovih zamenica Selest Valander rekla je poslanicima da štrajkovi „nisu značajno promenili sposobnost Rusije da vodi rat.

Odgovor Moskve na ofanzivu dronova Kijeva bio je niz raketnih udara koji su osakatili energetsku infrastrukturu Ukrajine. Ukrajinski napadi na daljinu od tada su postali mnogo ređi.