Autor: Informer.rs

19.10.2024.

17:20

Foto: Shutterstock

Planeta

Pjongjang se naoružava za totalni rat! Spremni smo da pređemo crvenu liniju!

Prema državnoj novinskoj agenciji Pjongjanga KCNA, bespilotna letelica je verovatno korišćena za bacanje letaka iznad glavnog grada. Slični dronovi primećeni su ranije ovog meseca kako razbacuju letke pune „političke propagande i klevete“ , navodi agencija.

Ukoliko se ponovo otkrije i potvrdi kršenje teritorijalnog tla, vazduha i voda DNRK vojnim sredstvima DNRK, to će se smatrati teškom vojnom provokacijom protiv suvereniteta DNRK i biće izvršena objava rata i trenutni uzvratni napad. pokrenuta“, upozorila je KCNA, a citira Rojters.

Kim Jo Džong, sestra severnokorejskog lidera Kim Džong-una i visoki zvaničnik vlade, tvrdila je u četvrtak da Pjongjang ima „jasne dokaze“ da je Jug narušio vazdušni prostor Severa.

Južna Koreja je odbila da potvrdi da li su njeni dronovi prešli granicu. Portparol Zajedničkog načelnika štabova pukovnik Li Sung-jun rekao je novinarima ove nedelje da je to „nešto što Severna Koreja treba da razjasni“.

Pjongjang se poslednjih meseci upustio u neprijateljsku retoriku, optužujući svog južnog suseda za „provokacije“.

Ove nedelje, Severna Koreja je digla u vazduh delove puteva koji vode ka Južnoj Koreji i obećala da će „potpuno odvojiti“ dve zemlje i transformisati pogranično područje u „večnu tvrđavu“.

U januaru je Kim Džong Un predložio da se odustane od dugogodišnje posvećenosti ponovnom ujedinjenju i označio Južnu Koreju kao „glavnog neprijatelja“.

Tenzije predstavljaju kontrast u odnosu na niz prijateljskih gestova kasnih 2010-ih kada je tadašnji predsednik SAD Donald Tramp pokušao da deeskalira situaciju na Korejskom poluostrvu.

Međutim, sastanak Trampa i Kima u Hanoju 2019. završio je neuspehom, pri čemu su se obe strane međusobno optuživale da postavljaju nerealne zahteve.

Pjongjang je od tada pojačao raketne testove, dok su SAD pokrenule više zajedničkih vojnih vežbi sa Južnom Korejom.