Autor: Informer.rs

19.10.2024.

19:40

Foto: Tanjug/AP

Planeta

Putin se smejao u lice Zapadu! Kakve sankcije, Rusija ima "neograničene" resurse!

Putin je rekao da obostrano korisnoj saradnji Moskve i Pekinga pomaže činjenica da su susedi i da nemaju potrebu da prevoze gorivo i drugu robu vodom.

- Cela granica je zajednička, a energetski resursi u Rusiji su jednostavno neograničeni - rekao je Putin.

Kineski predstavnici rado kupuju ruske energente, istakao je predsednik i dodao da je Rusija na četvrtom mestu po udelu u kineskoj trgovini.

Trgovina Rusije sa Kinom premašila je 65 milijardi dolara u prvoj polovini ove godine, a nivo izvoza prirodnih resursa dostigli su nove maksimume, izvestile su Vedomosti u julu, pozivajući se na podatke kineske carine.

Izvoz ruske robe u Kinu skočio je za 4% na godišnjem nivou, popevši se na rekordnih 65,2 milijarde dolara između januara i juna ove godine, pri čemu su zalihe nafte i gasa činile skoro 90% isporuka, prema najnovijim podacima.

U tom periodu Kina je kupila mineralno ulje i druge naftne derivate u vrednosti od 50 milijardi dolara, u poređenju sa 47 milijardi dolara u istom periodu prošle godine.

Rusija ima najveće svetske rezerve prirodnog gasa i drugi je najveći proizvođač prirodnog gasa. Treći je najveći proizvođač nafte, sa preko 12% svetske proizvodnje, a njen udeo na tržištu obogaćenog uranijuma procenjuje se na 40%.

Zemlja je takođe među deset najvećih proizvođača nikla i treći najveći proizvođač titanijuma u ​​svetu.