20.10.2024.

11:10

Foto: Printscreen

Planeta

(VIDEO) Kako i zašto su Rusi ovo uradili?! Ceo svet gleda i ne veruje: Krenuli direktno na tenkove, dobili strašan udarac, a onda...

Tenkovi 17. tenkovske brigade ukrajinske vojske (T-64 ili T-72) dvaput su pogodili rusko vozilo i potpuno ga uništili. „Ovo je najbliža tenkovska bitka koju sam ikada video!“ — izjavio je penzionisani general američke vojske Mark Hertling. Neobična borba započela je kada se rusko vozilo velikom brzinom počelo približavati ukrajinskim tenkovima parkiranim pored linije drveća negde u Kursku.

Nejasno je zašto su Rusi krenuli na tenkove

Nejasno je zašto su vojnici u tom slabo zaštićenom vozilu krenuli direktno na dva tenka naoružana 125-milimetarskim topovima i zaštićena debelim slojem čelika. Moguće je da su Rusi pogrešno procenili da su tenkovi ruski, s obzirom na to da i ruske i ukrajinske snage često koriste iste modele.

Takođe je moguće da su Rusi verovali da su tenkovi onesposobljeni i napušteni. Iz jednog od njih kuljao je dim, što je moglo ukazivati na oštećenje. U svakom slučaju, rusko vozilo pogođeno je granatom od 30 kilograma sa udaljenosti od 15 metara.

Neverovatnom srećom, nekim ruskim vojnicima uspelo je da prežive ovaj napad i pobegnu.

U tom trenutku, drugi ukrajinski tenk ispalio je još jednu granatu, nanoseći, prema mišljenju generala Hertlinga, nepotrebnu dodatnu štetu već uništenom ruskom vozilu.

Ovaj sukob je samo jedan u nizu tokom desetonedeljne ukrajinske invazije na Kursk, u kojoj se ruske i ukrajinske trupe sudaraju u haotičnim ofanzivama s obe strane.