20.10.2024.

16:40

Foto: Shutterstock

Planeta

(MAPA) Rusija uzima novi grad! Počele žestoke ulične borbe: Putinove trupe hvataju nekoliko ciljeva, pitanje je dana kada će pasti!

Od početka rata u februaru 2022. godine, ruske trupe su zabeležile najveći napredak na frontu u septembru ove godine, iako je Ukrajina zauzela deo ruske Kurske oblasti.

U proteklim nedeljama, ruske snage su opkolile nekoliko gradova u Donjecku i postepeno stezale obruč, prisilivši ukrajinske trupe na povlačenje. Prema navodima blogera, upravo to se sada dešava u Selidovu, gradu koji je pre rata imao oko 20.000 stanovnika.

Nema zvaničnih reakcija iz Moskve i Kijeva

- U gradu se vode borbe za svaku ulicu, jednu po jednu. Napad na Selidovo je pojačan - napisao je Jurij Podoljaka, poznati proruskih bloger iz Ukrajine.

Drugi blogeri su objavili video-snimak intenzivnog granatiranja grada. Ministarstvo odbrane Rusije nije komentarisalo ove događaje, a reakcija Kijeva takođe izostaje.

Rusija trenutno kontroliše oko 80 odsto Donbasa i napreduje zapadno duž 100 kilometara od 1.200 kilometara duge linije fronta, posebno oko strateški važnih centara Pokrovska i Kurahova.

Kako tvrde ruski zvaničnici, rat u Ukrajini ulazi u najopasniju fazu u trenutku kada Rusija ostvaruje napredak na terenu, dok Zapad razmatra kako će se ovaj sukob završiti.

Ukrajina teži članstvu u NATO-u, dok Rusija smatra da je to neprihvatljivo. Sjedinjene Američke Države i ključni NATO saveznici nisu javno podržali zahtev Volodimira Zelenskog da njegova zemlja odmah uđe u ovaj zapadni vojni savez. Ruske snage trenutno kontrolišu petinu Ukrajine, uključujući 98,5 procenata Luganske oblasti i 60 procenata Donjecke oblasti. Zajedno, ove dve regije čine Donbas — kolevku rata.