20.10.2024.

17:10

Foto: Reuters/shutterstock

Planeta

(VIDEO) Nova taktika! Rusija napravila ogroman zaokret! Ukrajina ne zna šta se dešava, pojavili se snimci borbi u vazduhu!

Kako se može videti na snimku koje je objavilo rusko MO, dva drona "baba jaga" (poznati i po nazivu "vampir"), koje koriste Oružane snage Ukrajine, oborena su uz pomoć manjih FPV dronova ruske vojske, koji se se doslovno sudarili sa ukrajinskim letelicama.

"Operateri FPV dronova dežuraju danju i noću na nebu iznad Harkovske oblasti, radeći na otkrivanju neprijateljskih borbenih dronova", saopštilo je ministarstvo i dodalo da ruske snage sprovode taktiku "traži i uništi".

Nazvani po liku nalik veštici iz slovenskog folklora, heksakopteri "baba jaga" su dronovi koji su prvobitno korišćeni u poljoprivredne svrhe, a koje je Ukrajina kasnije pretvorila u borbene. Letelice su poznate po svojoj veličini, budući da navodno postoje verzije sa rasponom krila od oko tri metra i sposobnosti da nose 50 kg tereta.

Pored "baba jage", operateri FPV dronova ruske vojske su sudaranjem uspevali da obore i druge izviđačke dronove ukrajinske vojske, a u pojedinim slučajevima ruske letelice bile su opremljene i eksplozivnim napravama, odnosno minama.