20.10.2024.

18:10

Foto: Foto: Shutterstock, Reuters, EPA Images

Planeta

(FOTO) Biće krvi do kolena! Objavljene šokantne fotografije iz Rusije! Kimovi vojnici nisu najstrašnija stvar, ako oslobode Ruse...

Prema dostupnim informacijama, u avgustu je prvi zamenik ministra vojne industrije Severne Koreje, Kim Čen Sik, posetio Rusiju. On je više puta boravio na frontu gde je nadgledao lansiranje raketa KN-23, zajedno sa desetinama severnokorejskih oficira.

Prebacivanje trupa iz Severne Koreje u Rusiju

Prebacivanje severnokorejskih trupa počelo je između 8. i 13. oktobra, koristeći vojna plovila ruske mornarice. Četiri desantna broda i tri fregate su plovile između Rusije i Severne Koreje, prevozeći vojsku i opremu. Ovo je prvi put od 1990. godine da je ruska mornarica ušla u Severnu Koreju.

Trenutno se severnokorejske trupe nalaze u vojnim bazama na istoku Rusije – u Vladivostoku, Ussurijsku, Habarovsku i Blagoveščensku. Oni su opremljeni ruskom vojnom uniformom, opremom i čak dobijaju ruske pasoše, sa identitetima građana Burjatije i Jakutije.

Vojna pomoć iz Severne Koreje

Južnokorejska obaveštajna služba takođe iznosi procenu da je Severna Koreja već isporučila Rusiji oko 13.000 različitih kontejnera sa oružjem, uključujući municiju, balističke rakete i protivtenkovske raketne sisteme.

Prema izveštaju, postoji mogućnost da će, nakon obuke, severnokorejske trupe biti raspoređene na front. Ipak, to je neprecizna formulacija, jer "front" može značiti različite pozicije i operacije. Korišćenje severnokorejskih vojnika moglo bi se pokazati izazovnim zbog jezičkih barijera, koordinacije, motivacije i pitanja komandovanja.

Šire međunarodne posledice

Najgori scenario za Ukrajinu bio bi da severnokorejske trupe zamene ruske snage u pozadinskim operacijama i logistici, čime bi se oslobodile hiljade ruskih rezervista za direktne borbene operacije.

Pojava severnokorejskih vojnika u redovima ruske vojske značila bi ulazak ovog sukoba na potpuno novi međunarodni nivo, stvarajući ozbiljne izazove ne samo za Ukrajinu, već i za globalnu stabilnost.