Autor: Informer.rs

20.10.2024.

20:10

Foto: EPA-EFE/IGOR KOVALENKO

Planeta

Kakav izdajnik! Beloruski policajac pobegao iz zemlje i sad ratuje za Ukrajinu! "Kad pobedimo Putina, to će biti i Lukašenkov kraj!"

Njegova priča o prelasku sa strane represije na stranu otpora simbolizuje duboku povezanost sukoba u Ukrajini sa političkim tenzijama u Belorusiji.Njegova odluka da napusti beloruske snage bezbednosti i pridruži se ukrajinskoj vojsci ukazuje na širi otpor protiv Lukašenkovog režima i njegove veze sa Rusijom. Njegovo iskustvo odražava složenost situacije u kojoj se Belorusija nalazi kao saveznik Rusije u ratu u Ukrajini.

Pobegao iz Belorusije, ratuje za Ukrajinu

Nekadašnji beloruski policajac Hranuski je bio deo sistema koji je podržavao Lukašenkovu vladavinu. Nakon što je shvatio da ne želi da bude deo represivnog aparata, odlučio je da se pridruži ukrajinskim snagama i bori protiv ruske agresije.

Protesti u Belorusiji 2020. godine i nasilni odgovor vlasti bili su prekretnica za Hranuskog. Njegovo svedočenje o brutalnosti kolega prema demonstrantima navelo ga je da preispita svoje učešće u sistemu i napusti policiju.

On se sada bori u jedinici sastavljenoj od stotina Belorusa. Njihova misija je oslobađanje Belorusije kroz podršku Ukrajini, sa verovanjem da će pobeda Ukrajine dovesti do pada Putinovog i Lukašenkovog režima.

"Kad pobedimo Putina, to će biti i Lukašenkov kraj"

U Belorusiji, Hranouski se suočava sa optužbama za plaćeničku aktivnost, učešće u ekstremističkoj organizaciji i veleizdaju.

"Belorusija je moj neprijatelj sada. Jedini razlog zašto je Lukašenko još na vlasti je zbog Rusije. I jedini način da ga pobedimo je da se borimo protiv Putina", rekao je on.