Autor: Informer.rs

20.10.2024.

21:10

Foto: Reuters

Planeta

Iz zatvora pravo u rat! Bivši gradonačelnik Vladivostoka, osuđen na 15 godina zatvora, ratovaće u Ukrajini

"Da, moj klijent je zaista potpisao ugovor sa Ministarstvom odbrane", rekao je Omelčenko za "Komersant", ali se uzdržao od drugih komentara. 

Predstavnici Glavne uprave Federalne kazneno-popravne službe za Primorje i regionalnog tužilaštva nisu odgovorili na zahtev lista da pruže komentar.

Tverski okružni sud Moskve proglasio je 2019. godine bivšeg gradonačelnika krivim za primanje, davanje mita i posredovanje, komercijalno podmićivanje, zloupotrebu službenih ovlašćenja. 

Bivši gradonačelnik je osuđen na 15 godina strogog zatvora, njegov brat Andrej Puškarjov na osam godina uslovno, a bivši direktor opštinskog preduzeća "Putevi Vladivostoka" Andrej Lušnjikov na 10 godina zatvora.

Sva trojica su morala da plate i kaznu od 500 miliona rubalja (oko 4,7 miliona evra).

Sud je utvrdio da je kao gradonačelnik Vladivostoka Igor Puškarjov od 2009. do 2015. godine, u zamenu za mito, sprečavao druge organizacije da učestvuju na opštinskim konkursima za izgradnju puteva. 

Prema istražiteljima, Puškarjov je od svog brata preko posrednika dobio nezakonitu nagradu u iznosu od 50 miliona rubalja (oko 470.000 evra).
U januaru ove godine još jedan bivši gradonačelnik Vladivostoka Oleg Gumenjuk, takođe osuđen za korupciju, potpisao je ugovor sa Ministarstvom odbrane i otišao da učestvuje u ratu u Ukrajini.