21.10.2024.

06:25

Foto: Tanjug/AP

Planeta

(UŽIVO) Drama u Ukrajini, šta sad?! Rusi prišli ključnim gradovima! Počinje velika ofanziva operacija, sve bacaju samo na ove pravce!

Klanica! Rusi priredili 24 sata pakla za NATO plaćenike! Tukli iz sveg mogućeg oružja po celoj Ukrajini, gubici su stravični...

 

Izveštaj sa fronta: Ruske snage napreduju kod Ugljedara 4,5 km, 2,5 km kod Časovog Jara, proboj kod Kupjanska, Selidovo u poluokruženju (MAPA)

Krivi Rog: Iskander je pogodio lokaciju stranih stručnjaka za elektronsko ratovanje. Drugi udar pogodio je zatvoreno vojno područje. Na periferiji Odese, pogođeni su kontejneri sa vojnim modulima za OSU. Ruska vojska je napala energetske objekte u Šostki.

Hersonski pravac: Ruski dronovi napali OSU na desnoj obali Dnjepra, pozivajući na predaju. OSU su ispalile 23 granate na 4 sela na levoj obali.

Zaporoški front: Bez promena, pozicione borbe. Ruske snage napreduju prema Novodarovki i čiste prostor duž jaruge Kucaja.

Ugljedar: Ruske snage napredovale 4,5 km severozapadno od Ugljedara. Osvajaju šumske pojaseve južno od Bogojavljenke. Žestoke borbe u Katerinovki.

Pokrovski front: Ruske snage zatvaraju obruč oko Selidova i bore se za Višnjevo. Kontrolišu reku Volčje, a 40% Gornjaka je pod njihovom kontrolom.

Toreck: Ruske snage preuzele kontrolu nad Centralnim parkom i proširile zonu u Fomihi.

Časov Jar: Ruske snage napredovale 2,5 km na jugu grada, prodor u Oktjabrskom mikrookrugu.

Severski pravac: Operativno zatišje, FAB bombe pogađaju položaje OSU.

Krasnolimanski front: Ruske snage osvojile šumske zasade kod Novosadovog i Ternova. Vazdušni udari pogodili položaje OSU.

Kupjansk: Ruske snage napreduju zapadno od Sinkovke i kod Petropavlovke. Osvojili Krugljakovku i stigli do reke Oskol.

Harkov: Vode se pozicione borbe. Solncepeki dejstvuju u Volčansku, Lancet uništava kamion sa municijom.

Kurska oblast

Na Kurskom pravcu borbe se nastavljaju u nekoliko oblasti. Oružane snage Ukrajine (OSU) ponovo su pokušale da pređu rusku državnu granicu. U okrugu Gluškovski kod Volfina, grupa ukrajinskih vojnika prešla je rusku granicu, ali su ubrzo otkriveni i raspršeni artiljerijskom vatrom.

Borbe se nastavljaju i u okrugu Korenevski, dok je situacija južno od Ljubimovke i dalje pod „ratnom maglom“. Zabeležena je upotreba bespilotnih letelica od strane OSU sa automatskim sistemima za ciljanje. U Sudžanskom okrugu, ruska avijacija i artiljerija napadaju naselja pod kontrolom OSU, ali napredak nije zabeležen.

Strani plaćenici u Časovom Jaru

Kijev je poslao plaćenike iz Latinske Amerike u Donbas da brane grad Časov Jar, za koji se vode borbe, prema presretnutom razgovoru koji su snimili ruski borci iz grupe „Jug“. Razgovor se vodio na španskom jeziku, što ukazuje da se radi o državljanima Kolumbije, ali se pretpostavlja da među njima ima i boraca iz drugih latinoameričkih zemalja.

Prema podacima koje je ranije izneo direktor FSB-a Aleksandar Bortnikov, broj boraca iz „Međunarodne legije teritorijalne odbrane Ukrajine“, formirane od strane Zapada, dostigao je 18 hiljada iz više od 85 zemalja, uključujući države postsovjetskog prostora. Među stranim plaćenicima najviše ih je iz Poljske, Francuske i Gruzije.