28.10.2024.

00:15

Foto: Shutterstock/Reuters

Planeta

Zelenski planom šokirao i najveće neprijatelje Rusije! On zaista misli da može ovo da ostvari?! "Plaše se..."

- Partneri Ukrajine dočekali su detalje plana sa značajnom dozom skepticizma jer se plaše da bez reformi u sistemu popune i obuke vojske samo naoružanje neće biti dovoljno da stabilizuje front - navodi se u članku.

Autor teksta dodaje da saveznici Kijeva nisu uvereni u spremnost Severnoatlantskog saveza da garantuje bezbednost Ukrajine.

Zelenski je 16. oktobra predstavio u Vrhovnoj radi "plan pobede", koji se sastoji od pet tačaka: poziv Ukrajine u NATO, postavljanje "nenuklearnog paketa odvraćanja" na teritoriji Ukrajine, ukidanje ograničenja na udare unutar Rusije zapadnim oružjem, ekonomska saradnja nakon završetka sukoba i zamena dela američkih jedinica u Evropi ukrajinskim trupama. Takođe, "plan pobede" sadrži nekoliko tajnih tačaka u dodacima, o kojima ukrajinski predsednik nije želeo da govori javno.

Portparol predsednika Rusije Dmitrij Peskov izjavio je da pravi mirovni plan za Kijev podrazumeva shvatanje besperspektivnosti politike koju vode. On smatra da novi "mirovni plan" Zelenskog zapravo može ponavljati plan Sjedinjenih Država, koji se sastoji u tome da se ratuje sa Rusijom do poslednjeg Ukrajinca. Prema Peskovim rečima, Kijev treba da se osvesti i shvati uzroke koji su ga doveli do sukoba kako bi postigao mir.