28.10.2024.

05:16

Foto: EPA

Planeta

Kraj! Sada je zaista gotovo! Americi stigle katastroflane vesti: Sve je završeno, ceo svet će osetiti...

- U poslednjih 15 godina ekonomija je bila karakterisana slabom tražnjom i niskim kamatnim stopama. Sada to dolazi kraju. Svet se promenio, i ulazimo u eru viših stopa inflacije i geopolitičke nestabilnosti, što će preusmeriti tokove novca širom sveta - objašnjava ona.

Kako navodi Biznis insajder, dolazak novog ekonomskog ciklusa donosi rezultate suprotne očekivanjima stručnjaka o efektima finansijske politike.

- Sada, sa dolaskom novog 'superciklusa', investicioni menadžeri su ponovo prinuđeni da se prilagode promenljivim ekonomskim realnostima - upozorava autorka.

Ona naglašava da će ovaj ciklus biti "prirodna selekcija" i da će promeniti uobičajeni kurs američke ekonomije, prisiljavajući sve finansijske centre da se prilagode novim uslovima finansijskog sistema.

U maju 2023. godine, američki Kongres je objavio izveštaj u kojem se predviđa da će državni dug SAD u narednih 30 godina porasti na 166% bruto domaćeg proizvoda (BDP), dok nije isključena mogućnost da taj pokazatelj dostigne čak 250% BDP-a. Tokom predsedničkog mandata Džoa Bajdena, američki dug je porastao sa 28 triliona dolara 2021. godine na neviđenih 34,5 triliona dolara u ovoj godini.