21.10.2024.

13:40

Foto: Foto: Shutterstock, Reuters, EPA Images

Planeta

Drama u Kursku! Šta će Putin reći na ovo?! Ruske vlasti uhapsile Kimove vojnike! Došli na položaj i napravili kobnu grešku, ovo se ne prašta!

Podsetimo, Kijev je nedavno objavio da Severna Koreja početkom novembra planira rasporediti oko 11.000 vojnika kako bi pomogla Rusiji u ratu protiv Ukrajine, dodajući da su neki od njih već stigli.

Ukrajinska javna televizija Suspilne je pre nedelju dana izvestila da je 18 njih napustilo svoje položaje u ruskim regionima blizu ukrajinske granice, pozivajući se na neimenovane obaveštajne zvaničnike.

Četrdeset vojnika stiglo, 18 napustilo položaje

Drugi ukrajinski mediji, pozivajući se na izvor iz vojne obaveštajne službe, izvestili su da je oko 40 severnokorejskih vojnika stiglo u Rusiju kako bi razmenili iskustva sa svojim ruskim kolegama.

Nakon obuke, 18 severnokorejaca ostavljeno je u šumi u Kurskoj oblasti. Kako tvrdi Kijev Independet, oni su ostali bez hrane i uputstava, što ih je navelo da napuste svoje mesto i pokušaju da pronađu rusku komandu 14. oktobra.

Nađeni 60 kilometara od prvobitne pozicije

Dva dana kasnije, ruske vlasti su pronašle i uhapsile nestale vojnike otprilike 60 kilometara od njihove prvobitne pozicije, izvestili su ukrajinski mediji.

Južna Koreja je potvrdila prebacivanje severnokorejskog vojnog osoblja u Rusiju. Predsedavajući američkog Odbora za obaveštajne poslove Majkl R. Tarner izjavio je da ovaj korak mora predstavljati "crvenu liniju" za Sjedinjene Američke Države i NATO, pozivajući na hitne mere.

Snimak koji su ukrajinske vlasti objavile u petak navodno prikazuje severnokorejske vojnike u ruskom vojnom kampu kako primaju opremu i pripremaju se za slanje u akciju protiv ukrajinskih snaga.

Rusija i Severna Koreja su produbile svoju saradnju tokom totalnog rata protiv Ukrajine, pri čemu je Moskva primila obimne isporuke artiljerijskih granata i balističkih projektila.