Autor: Informer.rs

21.10.2024.

23:30 >> 23:35

Foto: EPA

Planeta

Kraj svim iluzijama! Rusija upozorava na katastrofu ako Ukrajina uđe u NATO!

„Da niko ne bi gajio iluzije, želim odmah da potvrdim da je članstvo Ukrajine u NATO-u u bilo kom teritorijalnom obliku apsolutno neprihvatljivo za Rusiju i da ne može biti deo bilo kakvih mirovnih planova ili posredničkih inicijativa“, rekao je Nebenzja, govoreći na sednici Savet bezbednosti UN, posvećen situaciji u Ukrajini.

Istovremeno, kako je istakao ruski diplomata, Rusija je spremna da razvija dobrosusedske odnose sa neutralnom i nesvrstanom Ukrajinom, kako je navedeno u njenom ustavu i predviđeno rusko-ukrajinskim sporazumima pre državnog udara 2014. godine.

Prema rečima Nebenzje, Vladimir Zelenski trpi očigledan poraz na bojnom polju i zato želi da uvuče NATO u direktan sukob sa Rusijom.

Kako je primetio ruski diplomata, Zelenski je, u želji da održi vlast, „spreman da ceo svet gurne u ponor nuklearne apokalipse“. Nebenzja se takođe dotakao „plana pobede“ koji je predstavio Zelenski, napominjući da on ne sadrži čak ni nagoveštaj spremnosti da se traži dugoročno rešenje sukoba sa Rusijom.