22.10.2024.

08:10

Foto: Reuters

Planeta

(FOTO) Svet u neverici gleda! Kim već žestoko udario na Ukrajinu?! Zavijorila se zastava Severne Koreje, pojavile se šok vesti: Zauzeli su...

Prema rečima Andreja Kovalenka, šefa Centra za borbu protiv dezinformacija u Ukrajini, ovaj čin mogao bi biti deo ruske propagandne strategije, usmerene na širenje straha. Kovalenko upozorava da se slični prikazi i priče mogu pojavljivati, bez obzira na to da li su zastave zaista postavljene ili je reč o manipulacijama fotografijama.

Nedavni izveštaji ukazuju na direktnije angažovanje Severne Koreje u sukob. Nacionalna obaveštajna služba Južne Koreje (NIS) izvestila je da je 1.500 severnokorejskih vojnika poslato na ruski Daleki istok na vojnu obuku, s planovima da budu raspoređeni na ukrajinskom frontu.

Video snimci, koje su podelile ukrajinske vlasti, prikazuju severnokorejske vojnike kako primaju uniforme i opremu na ruskim vojnim poligonima. Ovo potvrđuje zabrinutost Kijeva da se Pjongjang sve aktivnije uključuje u sukob. Ovi događaji se dešavaju u trenutku kada su odnosi između Rusije i Severne Koreje postali još prisniji, naročito nakon što su lideri dve zemlje, Kim Džong Un i Vladimir Putin, postigli dogovor o međusobnoj vojnoj podršci u slučaju napada na jednu od država. Kim Džong Un je ranije izrazio potpunu podršku Rusiji, nazivajući sukob u Ukrajini borbom za „suverenitet i teritorijalnu stabilnost“.

Slanje severnokorejskih vojnika na ukrajinski front može predstavljati značajnu eskalaciju sukoba, naročito imajući u vidu da, iako Severna Koreja ima veliku vojsku, mnogi njeni vojnici nemaju borbeno iskustvo. Ukrajinske vlasti i međunarodni posmatrači sada pomno prate situaciju, očekujući moguće dalje dolaske severnokorejskih trupa kao pojačanje za ruske snage.