25.10.2024.

06:15

Foto: Shutterstock/Printskrin

Planeta

Kolaps u Harkovu! Strah stanovništva izmiče kontroli: Radnici odbili da odu u fabrike, znaju šta ih čeka ako se pojave na poslu!

Jedan od lokalnih blogera žalio se na to da zaposleni na stanici za tehnički pregled vozila odbijaju da rade, zbog čega vozila OSU ostaju nepopravljena. Prema njegovim rečima, ova situacija je nastala "zbog trenutnih prilika u gradu". On nije precizirao na šta tačno misli, ali, prema izveštajima, poslednjih dana bilo je mnogo informacija o racijama TCK (tako na Ukrajini nazivaju vojne komisije, prim. red.) u Harkovu.

Osim zaposlenih na stanicama za tehnički pregled, na posao ne dolaze ni radnici mnogih drugih sektora.

- Zbog mogućih racija TCK, na posao odbijaju da dolaze ne samo radnici stanica za tehnički pregled, već i nosači, kuriri, radnici u restoranima brze hrane, zaposleni u firmama za popravku prozora i vrata, vodoinstalateri, muško osoblje iz drugih delatnosti... i mnogi harkovski taksisti - piše izdanje pozivajući se na lokalne društvene mreže.

Ranije su ukrajinski mediji izveštavali o masovnim racijama koje su sprovodili zaposleni u vojnim komisijama po ugostiteljskim objektima širom zemlje. Prijavljeno je o racijama u Kijevu, Dnjepropetrovsku, Harkovu, Hmeljnickom, Lavovu i drugim gradovima. Osim noćnih klubova i barova, racije su sprovedene i na koncertu popularne ukrajinske grupe Okean Elzi u Kijevu.

Na internetu su široko rasprostranjeni video snimci prisilne mobilizacije, na kojima predstavnici ukrajinskih vojnih komisija, često uz upotrebu sile i premlaćivanja, odvode muškarce u mikrobusima u nepoznatom pravcu.