Autor: Informer.rs

22.10.2024.

13:10

Foto: Tanjug AP

Planeta

Putin otvorio samit BRIKS-a! Danas sastanci sa svetskim liderima! (VIDEO)

Desetine stranih lidera okupile su se u petom po veličini ruskom gradu na tri dana intenzivnih diplomatskih i bilateralnih razgovora na visokom nivou. Međunarodni forum je sazvan da ponudi novu viziju multilateralizma.

U pitanju je prvi samit nakon proširenja BRIKS-a pa će, osim zemalja osnivača Brazila, Rusije, Indije, Kine i Južnoafričke republike, učestvovati i Egipat, Iran, Ujedinjeni Arapski Emirati i Etiopija, koji su od 1. januara ove godine postali članice.

Takođe, kako je najavio portparol Kremlja Dmitrij Peskov, biće pojašnjen status Saudijske Arabije.

Sadašnje zemlje članice BRIKS-a zajedno predstavljaju oko 46 odsto svetske populacije i čine više od 36 odsto globalnog BDP-a.

Skoro tridesetak država izrazilo je interesovanje za pridruživanje BRIKS-u ili produbljivanje saradnje sa grupom, a mnoge od njih su poslale delegacije najvišeg nivoa u Kazanj. Postojeće članice su se saglasile da razgovaraju o davanju statusa partnera nekim od ovih zemalja i takve ponude bi mogle da iskrsnu tokom samita.

Očekuje se da će ruski predsednik Vladimir Putin razgovarati sa indijskim premijerom Narendrom Modijem, kineskim predsednikom Si Đinpingom, predsednikom Južne Afrike Sirilom Ramafozom i egipatskim predsednikom Abdelom Fatahom El-Sisijem u utorak pre zvaničnog početka samita državnom večerom.

U Kazanj su već doputovali premijer Etiopije Abij Ahmed, premijer Indije Narendra Modi, južnoafrički predsednik Siril Ramafosa i kineski predsednik Si Đinping, a dočekao ih je lider Tatarstana Rustam Minihanov.