23.10.2024.

09:10

Foto: Reuters/shutterstock

Planeta

Od reči Si Đinpinga Putinu zatresla se cela planeta! Na samitu BRIKS-a kreću promene koje nisu viđene u poslednjih 100 godina!

Si i Putin su u maju obećali „novu eru“ partnerstva između dva najveća rivala Sjedinjenih Američkih Država, koje su nazvali agresivnom silom iz doba Hladnog rata, koja seje haos širom sveta.

- Danas svet prolazi kroz promene neviđene u poslednjih sto godina, a međunarodna situacija je isprepletena haosom - rekao je Si Putinu u ruskom gradu Kazanju na otvaranju samita BRIKS-a, grupe koja okuplja Kinu, Rusiju, Brazil, Indiju i Južnoafričku Republiku.

- Ali čvrsto verujem da će prijateljstvo Kine i Rusije trajati generacijama i da se odgovornost ovih velikih zemalja prema svojim narodima neće promeniti.

Informer

 

Rusija, koja vodi rat protiv ukrajinskih snaga, i Kina, čiju vojnu i ekonomsku moć sve više osporava Vašington, pronalaze sve više zajedničkih geopolitičkih ciljeva.

Sjedinjene Države vide Kinu kao svog najvećeg konkurenta, a Rusiju kao najveću državnu pretnju. Predsednik Džo Bajden izjavio je da se demokratije suočavaju s izazovom autokratija poput Kine i Rusije.

Bajden je Sija nazvao „diktatorom“, a Putina „ubicom“. Peking i Moskva oštro su reagovali na takve Bajdenove komentare. Putin je Sija nazvao „dragim prijateljem“ i rekao da je partnerstvo s Kinom snaga stabilnosti u svetu.

- Rusko-kineska saradnja na međunarodnoj sceni jedan je od glavnih stabilizujućih faktora u svetskim poslovima. Namerno ćemo pojačati koordinaciju na svim multilateralnim platformama kako bismo obezbedili globalnu sigurnost i pravičan svetski poredak - izjavio je Putin.

Modi rekao Putinu da Indija želi mir u Ukrajini

Premijer Indije Narendra Modi rekao je Putinu uoči samita BRIKS-a da Indija želi mir u Ukrajini i da je Nju Delhi spreman da pomogne u postizanju primirja u najkrvavijem sukobu u Evropi od Drugog svetskog rata.

Putin je zahvalio Modiju što je prihvatio poziv da dođe u Kazanj i rekao da Rusija i Indija dele „privilegovano strateško partnerstvo“.

Modi je zahvalio ruskom predsedniku na „snažnom prijateljstvu“ i pohvalio rastuću saradnju unutar BRIKS-a, ali je naglasio da Indija smatra da sukob u Ukrajini treba biti rešen mirnim putem.

Informer

 

- Stalno smo u kontaktu u vezi sa sukobom između Rusije i Ukrajine. Verujemo da se problemi mogu rešavati samo mirnim putem.“ „Indija je spremna pružiti svu moguću podršku u budućnosti - rekao je Modi

Putin je na konferenciji za novinare tokom samita BRIKS izjavio da Moskva neće praviti kompromise u vezi sa četiri regiona istočne Ukrajine, koje smatra svojim, i da Rusija zahteva da njeni dugoročni sigurnosni interesi budu uzeti u obzir u Evropi.

Rusija kontroliše oko petinu teritorije Ukrajine, uključujući Krim, oko 80 odsto Donbasa i oko 70 odsto oblasti Zaporožja i Hersona.

Putin je rekao da je Zapad shvatio da će Rusija biti pobednik i da je otvoren za pregovore zasnovane na nacrtu sporazuma o primirju, koji je postignut u Istanbulu u aprilu 2022. godine.