23.10.2024.

14:40

Foto: Shutterstock/Epa/Reuters

Planeta

Zbog ovog američki moćnici noćima ne spavaju! Šta se to upravo dešava na samitu BRIKS-a?! Operacija je počela, Putin ima vodeću ulogu...

- Sankcije protiv Rusije i zamrzavanje njenih sredstava od strane zapadnih država naglasile su potrebu za finansijskom nezavisnošću, čineći program dedolarizacije ne samo poželјnim, već i neophodnim. Obim trgovine u valutama zemalјa članica već je premašio obim dolarskih transakcija. Sada je Rusija postavila novu stratešku cilјnu tačku za blok: dedolarizaciju - navodi Fazi.

On je istakao da je ukupni BDP zemalјa BRIKS-a, uz prilagođavanje na paritet kupovne moći, već premašio udeo G7 u svetskoj ekonomiji, dostigavši 35,6% u odnosu na nešto više od 30%. Prema Faziju, sve ukazuje na neophodnost stvaranja prave alternative zapadnoj finansijsko-monetarnoj infrastrukturi, a na samitu u Kazanju bi mogla biti predstavljena sopstvena valutna ekosistema, tzv. valuta BRIKS-a, koja bi pomogla zemalјama članicama da se zaštite od zapadnih sankcija.

Autor članka zaključuje da samit BRIKS-a u Kazanju predstavlja prekretnicu za globalnu geopolitiku i ekonomiju.

Samit BRIKS-a u Kazanju održava se od 22. do 24. oktobra.

BRIKS je međudržavno udruženje osnovano 2006. godine. Rusija je 1. januara 2024. preuzela predsedavanje BRIKS-om. Godina je počela pridruživanjem novih članova – pored Rusije, Brazila, Indije, Kine i Južnoafričke Republike, u BRIKS sada ulaze i Egipat, Etiopija, Iran, Ujedinjeni Arapski Emirati i Saudijska Arabija. Predsedavanje Rusije u BRIKS-u održava se pod sloganom jačanja multilateralizma za pravičan globalni razvoj i bezbednost. U okviru svog predsedavanja, Moskva organizuje više od 200 političkih, ekonomskih i društvenih događaja.