23.10.2024.

17:59

Foto: Tanjug/AP

Planeta

Tramp besan, velika evropska sila pomaže Kamali Haris da pobedi na izborima u SAD! Ovo neće proći tek tako!

Tramp je optužio britanske laburiste za mešanje u izbore, a njegov tim za predsedničku kampanju žalio se američkoj Federalnoj izbornoj komisiji protiv britanske vladajuće Laburističke partije, optužujući ih za „nezakonito strano mešanje i doprinos kampanji kandidatu Demokratske stranke Kamali Haris.

Trampovi advokati tvrde da takva pomoć stranih aktera predstavlja kršenje američkih zakona o finansiranju kampanja. 

- Kampanja Kamale Haris je prihvatila i pribegla ilegalnoj stranoj pomoći, još jednom pokušaju u nizu antiameričkih pokušaja mešanja u izbore - rekla je Suzi Vajls, jedna od vodećih ličnosti Trampove kampanje.

Kao dokaz mešanja britanskih laburista u američke izbore, prezentovani su medijski izveštaji da su zvaničnici Laburističke partije poslednjih meseci putovali u SAD da daju savete za kampanju Kamale Haris. Među njima su bili Morgan Meksvini, šef kabineta britanskog premijera Kira Starmera, zatim Metju Dojl, šef komunikacija u kabinetu premijera, i Meksvinijeva savetnica za strateška pitanja, Debora Matinson. 

Kao dokaz u aplikaciji nudi se objava Sofije Patel, šefice operacija u Laburističkoj partiji, gde je napisala (pa izbrisala tu objavu) da je čak stotinu sadašnjih i bivših partijski zvaničnika Laburističke partije putovalo u SAD sa ciljem da pomognu u kampanji potpredsednice Haris. 

Britanski premijer Kir Starmer  ne krije da u su članovi Laburističke partije putovali na takve angažmane u SAD praktično svakog izbornog ciklus a, ali na dobrovoljnoj osnovi.

- Sve što su radili na prethodnim izborima rade i sada na ovim. Vrlo jednostavno - rekao je Starmer.

Informer

Tvrdi da je dobras sa Trampom KIR STRAMER, PREMIJER VELIKE BRITANIJE

Takođe je rekao da navodi da laburisti pomažu kampanju Kamale Haris neće naštetiti njegovom "dobrom odnosu" sa Donaldom Trampom.

- Proveo sam vreme u Njujorku sa bivšim predsednikom Trampom, zajedno smo večerali i uspostavili dobre odnose. Imali smo dobru, konstruktivnu diskusiju i kao premijer Velike Britanije radiću sa onim koga god američki narod izabere za predsednika - ustvrdio je Starmer.