Autor: Informer.rs

23.10.2024.

18:22

Foto: Foto: Shutterstock

Planeta

Otrovali se u "Mekdonaldsu"! Zaraza vreba iz omiljenog burgera žitelja Amerike! Jedan mrtav, 49 zaraženih!

Preliminarna istraga pokazuje da bi narezani luk, koji se koristi samo u burgeru 'kvoter paunder', mogao da bude izvor zaraze

Najmanje jedan Amerikanac je umro, a 49 ih je zaraženo opasnom bakterijom ešerihijom koli, koju su dobili jedući u restoranima "Mekdonalds" u deset država u SAD. Skoro svi oni jeli su burger "kvoter paunder", a preliminarna istraga nagoveštava da bi narezani luk mogao da bude izvor kontaminacije. Infekcije su prijavljene između 27. septembra i 11. oktobra, a vest o tome objavljena je nakon što je "Mekdonalds" praktično podržao republikanskog kandidata za predsednika SAD Donalda Trampa.  

Dete u teškom stanju

Zaraženi su Amerikanci u Koloradu, Ajovi, Kanzasu, Misuriju, Montani, Nebraski, Oregonu, Juti, Viskonsinu i Vajomingu. Kolorado je zabeležio najviše slučajeva - čak 26, dok je u Nebraski prijavljeno devet. Od ukupnog broja prijavljenih slučajeva, desetoro se nalazi u bolnici, a među njima i jedno dete, koje je pretrpelo po život opasno oštećenje bubrega.

Preminuo je stariji čovek iz Kolorada, o kojem nije objavljeno više detalja. Svi pacijenti koje su nadležni ispitali rekli su da su jeli u "Mekdonaldsu", a većina njih je istakla da je jela burger "kvoter paunder".

Američki sekretarijat za poljoprivredu (USDA) i uprava za hranu i lekove (FDA) istražuju izvor trovanja. Preliminarna istraga nagoveštava da bi narezani luk, koji se koristi samo u burgeru "kvoter paunder", mogao da bude izvor zaraze, dok USDA proverava meso koje se koristi za pripremu jela.

S druge strane, šef lanca snabdevanja "Mekdonaldsa" u Severnoj Americi Cezar Pinja rekao je da prvi nalazi istrage ukazuju na to da bi epidemija mogla biti povezana s lukom nabavljenim od jednog dobavljača koji opslužuje tri distributivna centra.

- Kao rezultat toga i u skladu s našim bezbednosnim protokolima, svim lokalnim restoranima je naloženo da uklone burger "kvoter paunder" iz  ponude, a mi smo prekinuli distribuciju narezanog luka u pogođenim područjima - kazao je Pinja. 

Skandal oko Kamale

On je dodao da lanac restorana "Mekdonalds" ozbiljno shvata pitanje bezbednosti hrane.
- Izuzetno ozbiljno sve shvatamo. Pogođeni restorani dobili su obaveštenje o vraćanju zaliha i trebalo bi da se obrate menadžeru lanca snabdevanja na terenu ili distributivnom centru ako imaju dodatna pitanja - kazao je Pinja, koji pokušava da uveri kupce u SAD da ostale stavke menija nisu zaražene ešerihijom i da su im dostupne.

Ova priča dospela je u medije nakon što je Tramp u sklopu svoje kampanje nakratko radio u restoranu "Mekdonalds" u Baks Kauntiju u Pensilvaniji.

Informer

 

To je uradio jer je njegova rivalka iz Demokratske partije na predstojećim predsedničkim izborima, aktuelna potpredsednica Kamala Haris, rekla da je u studentskim danima radila u tom lancu brze hrane. Tramp tvrdi da to nije tačno, a sam "Mekdonalds" saopštio je da ne može da potvrdi priču Harisove, budući da nema arhivu zaposlenih od pre četiri decenije. Ni sama Harisova nema nikakve dokaze da je radila u "Mekdonaldsu", nema nikakvu fotografiju odande iz tog toba, niti je se iko od zaposlenih tokom 1980-ih seća.