25.10.2024.

23:00

Foto: Reuters

Planeta

Ludnica na frontu! Ukrajinac granatom gađao svog oficira! Rusi objavili šok detalje: Komandant došao na pozicije, a onda...

- Komandir čete došao je do njihovih pozicija, nešto ih pitao, a jedan od vojnika bio je pijan. Komandir se malo odmakao, a vojnik je potom bacio granatu, skoro direktno na njega - rekao je Gračev.

Dodao je da su nakon incidenta vojnika koji je bacio granatu premlatili i odveli sa pozicija. 

Trenutno nije poznato da li je oficir preživeo napad.

Prema rečima Gračeva, vojnici OSU često kupuju domaći alkohol od lokalnog stanovništva.

Gračev, rođen 1982. godine u selu Solenoe, Zaporoška oblast, mobilisan je krajem oktobra 2023. godine, a poziv za mobilizaciju dobio je na radnom mestu od zaposlenih iz lokalnog vojnog regrutnog centra. Nakon obuke u Žitomirskoj oblasti, od februara do jula 2024. godine, bio je raspoređen na pozicijama u blizini granice sa Belgorodskom oblasti kao deo 142. brigade OSU.

U proleće ove godine, američki list Dejli bist pisao je o zloupotrebama alkohola i narkotika među ukrajinskim vojnicima, ističući da pod njihovim uticajem dolazi i do ubistava civila. List je naveo da mnogi vojnici OSU pate od fizičkih i psiholoških trauma, te se okreću alkoholu i zabranjenim supstancama, a neki čak konzumiraju alkohol na borbenim pozicijama. Jedan od vojnika izjavio je da oko 40% vojnika pije tokom službe.