Autor: Informer.rs

24.10.2024.

20:40

Foto: Tanjug/AP

Planeta

Ova moćna sila će razoriti i smrtonosne ratne brodove, došao je kraj! Mornarice postaju prošlost, svet u panici!

Hipersonične rakete i drugo sofisticirano naoružanje, kao što je kineski Dong-Feng 26B, predstavljaju značajnu pretnju ovim skupim platformama.

Šta predstavaljaju nosači aviona?

Oslanjanje američke mornarice na nosače aviona postaje slabost u potencijalnim sukobima, kao što su pokazali ruski gubici tokom rata u Ukrajini.

Da bi se suprotstavile A2/AD pretnjama, SAD moraju da ojačaju svoju flotu podmornica, zatim da razviju besposadne letelice i ulože sredstva u hipersonično naoružanje. Međutim, mornarica i dalje daje prioritet starim sistemima poput nosača aviona, umesto rešenjima za budućnost.

Informer

 

Velika slabost

Uspon A2/AD sistema znači da dani dominacije velikih ratnih brodova kao glavnog sredstva za projekciju sile u mornarici dolaze kraju. Uzmimo za primer nosač aviona klase „Ford“, najnoviji američki nosač, koji košta 13 milijardi dolara po jedinici, plus stotine miliona dolara godišnje za održavanje. Stariji nosači aviona klase „Nimic“ su takođe vrlo skupi.

Nosač aviona je veliki, složeni ratni brod čija je svrha da manevriše plutajućom vazdušnom bazom blizu teritorije neprijatelja kako bi pretila preciznim i doslednim vazdušnim napadima. Ipak, za samo delić cene, kineska raketa Dong-Feng 26B može da potopi nosač aviona ili uništiti njegovu letnu palubu, čineći ga beskorisnim u borbi.

Nosač aviona je glavno sredstvo američke projekcije sile. Njegovo odsustvo ili ograničenje ostavlja kritičnu prazninu u vojnim sposobnostima SAD, što bi dosledan protivnik poput Kine lako mogao da iskoristi.

Informer

 

Nisu samo nosači aviona ugroženi kineskim rastućim sposobnostima protivbrodske borbe. I drugi ratni brodovi su na meti.

Svet je već video asimetrične rizike koji se postavljaju pred velike ratne brodove tokom rata u Ukrajini. „Moskva“, ruska krstarica klase „Slava“ i glavni brod ruske crnomorske flote, potopljen je ukrajinskom raketom tokom noći, dok je još bila usidrena u luci. Slični napadi ciljaju i druge ruske brodove nakon potapanja „Moskve“.

Sav taj novac i svi ti resursi uloženi u flotu velikih ratnih brodova, a šta Rusija ima da pokaže za to? Ništa.

Događaji iz rata u Ukrajini trebalo bi da budu lekcija za američke mornaričke planere, posebno u vezi s potencijalnim sukobom s Kinom. Bilo koji takav sukob, zbog geografske prirode, zahtevao bi da američka mornarica predvodi napad. Mornarica bi to činila raspoređivanjem svojih masivnih nosača aviona.

Kineske A2/AD sposobnosti daleko nadmašuju ono što su Ukrajinci koristili protiv Rusije u Crnom moru. Stoga je velika verovatnoća da bi kineske A2/AD snage zadržale američke površinske ratne brodove.

Informer

 

Možda biste pomislili da bi, ako površinski brodovi ne mogu da obave posao, američka flota podmornica preuzela stvar u svoje ruke. Ipak, postoje problemi s podmornicama.

Prvi problem je što je američka mornarica godinama zanemarivala svoju podmorničku flotu. U svom budžetskom predlogu za fiskalnu godinu 2025. mornarica je opet napravila značajne rezove u zahtevima za nove podmornice.

Sledeći problem je taj što su brodogradilišta već dugo u krizi i ne mogu da odgovore na povećanu potražnju, u trenutku kada Kina brzo proširuje svoju mornaricu.

Čak ni podmornice nisu potpuni odgovor na A2/AD pretnje


Pored ovih problema, Kina je razvila sofisticirane uređaje za praćenje podmornica. Jedan primer je „Jaogan“ konstelacija satelita. Kina planira da koristi ovaj sistem „radara sa skrivenom aperturom“ kako bi presretala radio-signale sa zemlje i otkrivala lokaciju ratnih brodova. Mornarica SAD ima sličan sistem.

Konstelacija „Jaogan“ se pridružuje drugim kineskim sistemima za praćenje američkih podmornica - neki su napredniji od drugih.

Na primer, Kina je razvila sofisticirani laserski sistem za praćenje, koji može da pretražuje dubine okeana iz svemira. Pored toga, kineske snage koriste i balone opremljene senzorima za praćenje okeana iz vazduha.

Informer

 

Američka mornarica mora da probije kinesku A2/AD barijeru

Ipak, podmornice je mnogo teže uništiti nego velike površinske brodove.

Mornarica mora da se fokusira na širenje svoje podmorničke flote. Pored toga, u eri A2/AD, ratovanje na velikim daljinama će biti od suštinskog značaja. Ključ je probiti A2/AD barijeru.

Podsetimo, Pored podmornica, mornarici je potreban snažan arsenal besposadnih dronova i hipersoničnih raketa kako bi uništila poznate A2/AD položaje.

Informer

 

Ipak, mornarica ne ulaže dovoljno u ove sisteme. Umesto toga, Pentagon i dalje troši novac na stare sisteme - naročito na skupe nosače aviona, nadajući se da A2/AD sistemi Kine neće biti toliko efikasni kao što Peking tvrdi da jesu.

Drugim rečima, Pentagon bi radije trošio novac na bogatstvo odbrambenih izvođača, umesto da gradi relevantne, troškovno efikasne sisteme koji bi zaista mogli da pariraju Kini.