Autor: Informer.rs

24.10.2024.

21:40

Foto: EPA

Planeta

Tragična statistika! Više od 100 dece stradalo je od kada je Izraelska vojska ušla u Zapadnu obalu!

Kancelarija visokog komesara za ljudska prava (OHCHR) izvestila je u sredu da je izraelska vojska ubila 36 dece u vazdušnim napadima i 129 bojevom municijom, „većinom u glavu ili gornji deo tela”.

Na video snimcima koje su objavili lokalni mediji, dečak je viđen kako u daljini baca kamen na blindirani izraelski pogon na sva četiri točka pre nego što je upucan, kako pada na zemlju.⁠

Havaš nije predstavljao "nikakvu realnu pretnju" za izraelske snage, saopštila je kancelarija OHCHR-a na okupiranoj palestinskoj teritoriji.

Njegova smrt je usledila nakon što su izraelske snage u nedelju u Hebronu pucale u glavu 17-godišnjaka, ostavivši ga u kritičnom stanju.

Tri dana ranije, još jednog 11-godišnjaka su izraelske trupe upucale u glavu i teško ga ranile u izbegličkom kampu Arroub u provinciji Hebron.

Izraelska vojska je takođe preko noći pojačala ofanzivu na Zapadnoj obali, jurišavši na Nablus, grad el-Bireh, grad Deir Abu Mišal, zapadno od Ramale, kamp Balata, istočno od Nablusa, i logor Favvar, južno od Hebron.

Najmanje 18 Palestinaca, uključujući novinara i bivše zatvorenike, uhapšeno je na Zapadnoj obali od srede uveče, javila je palestinska novinska agencija Vafa.

Devet hapšenja dogodilo se u logoru Favvar, a vojska je uništavala domove građana i koristila zatočenike kao živi štit, rekao je Vafa.

Prema podacima Društva palestinskih zatvorenika, nedavnim hapšenjima ukupan broj pritvorenih od početka rata u Gazi iznosi više od 11.400 ljudi.

Nastavak izraelskog napada na Zapadnu obalu dolazi u vreme kada zemlja slavi godišnji praznik Simhat Tora.

Video snimak na Telegramu, koji je verifikovala Al Džazirina agencija za proveru činjenica Sanad, prikazuje izraelske naseljenike kako izvode talmudske rituale na Zapadnom zidu  koji muslimani nazivaju Zidom Burak u Starom gradu Jerusalima na okupiranoj teritoriji.