24.10.2024.

23:45

Foto: Shutterstock

Planeta

Hakeri Irana, Kine, Rusije udarili na Ameriku i sve su brutalniji! Veliki napad biće 48 sati pre i posle izbora!

- Sa posebnim fokusom na 48 sati pre i posle dana izbora, birači, vladine institucije, kandidati i stranke moraju da ostanu na oprezu zbog obmanjujućih i sumnjivih aktivnosti na mrežama - napisao je Klint Vats, generalni menadžer Microsoftovog centra za analizu pretnji. 

Iranski hakeri se pripremaju za potencijalno veliku operaciju uoči američkih izbora, koja ide paralelno sa pojačanim naporima Kine i Rusije da utiču na izbore, navodi Majkrosoft u izveštaju objavljenom u sredu.

Nalazi potvrđuju druge nedavne izveštaje sajber firmi i zvaničnika koji ukazuju na višemesečne napore "stranog uticaja koji imaju za cilj da utiču na izbore u SAD". To ukazuje na to da je Iran  u velikoj meri angažovan u ovom prostoru nakon ranih operacija hakovanja sajtova vezanih za izbore u SAD

Prema izveštaju Majkrosofta, iranska hakerska grupa poznata kao Cotton Sandstorm planira da „uskoro" pokrene nove operacije uticaja na američke predsedničke izbore, a kao deo ovih napora, grupa skenira veb-sajtove vezane za izbore.  Ovo je ista grupa povezana sa naporima da se utiče na izbore 2020. godine, kada se predstavljala kao ekstremno desničarska grupa Proud Bois i slala preteće mejlove američkim biračima.

Iranska vlada je nedavno optužena da je umešana u hakovanje Trampove predsedničke kampanje, tako što je slala ukradene informacije zvaničnicima o bivšoj kampanji predsednika Džoa Bajdena 2024.

Teheran nije jedina vlada koja pojačava svoje napore u ovom sektoru. U periodu između jula i septembra ove godine, organizacija povezana sa kineskom vladom poznata kao „Spamouflage" navodno je „pretvarala antisemitske poruke, pojačala optužbe za korupciju i promovisala opozicione kandidate", navodi se u izveštaju. 

Majkrosoft je otkrio da Spamouflage širi kritičke objave prema senatoru Marši Blekburn i poslaniku Bariju Muru.

Pored toga, Majkrosoft tvrdi i da ruska uticajna grupa Storm-1516 uveliko radi na "manipilisanju" američkih predsedničkih izbora.