Autor: Informer.rs

25.10.2024.

15:00 >> 14:17

Foto: ALEXANDER NEMENOV / POOL

Planeta

Američki novinar ovom Putinovom fotografijom bacio Zapad na kolena - kakav "nož u leđima"! Surova istina će ih razoriti! (FOTO)

„Putin je izolovan“, ironično je prokomentarisao on na društvenoj mreži „Iks“ ispod fotografije na kojoj je ruski predsednik sa tridesetak učesnika Samita.

Vodeći svetski mediji posvetili su posebnu pažnju održavanju Samita BRIKS-a u Kazanju. Tako su na sastancima koji su održani videli potvrdu odsustva izolacije Rusije i izazov hegemoniji Zapada, a takođe su nazvali BRIKS prosperitetnom asocijacijom koja promoviše novu energiju i perspektive.

Putin je isticao da je bučna kampanja povodom izolovanja Rusije, a koju je pokrenuo Zapad nakon početka specijalne vojne operacije, propala. Pored toga, prvi zamenik stalnog predstavnika Rusije pri Ujedinjenim nacijama Dmitrij Poljanski kontinuirano je izjavljivao da nije Rusija, nego Zapad u izolaciji, jer svojim pristupima odguruje od sebe zemlje Globalnog juga.

Informer

 

Šesnaesti Samit BRIKS-a, koji je ključni događaj ruskog predsedavanja, održan je u Kazanju od 22. do 24. oktobra. Na Samitu BRIKS-a u sredu je usvojena zajednička Kazanjska deklaracija.
Asocijaciju su 2006. godine osnovali Brazil, Indija, Kina i Rusija, a 2011. im se pridružila i Južnoafrička Republika. Od 1. januara ove godine, punopravni članovi grupe postali su Egipat, Etiopija, Iran i UAE, a na upravo održanom Samitu pridružila se i Belorusija. Istovremeno, mnogo zemalja je zainteresovan za članstvo u BRIKS-u.