Autor: Informer.rs

25.10.2024.

15:30 >> 14:17

Foto: Shutterstock

Planeta

Orban ih je ogolio do koske! Evropska unija umešala prste, Mađarska dočekala istu sudbinu kao poljska vlada!

Orban nije izneo nikakve dokaze koji bi potkrepili njegove tvrdnje o poljskoj vladi, koja je izabrana 2023. godine sa rekordno visokim odzivom birača od skoro 74 odsto, navodi AP.

On je o poljskoj Vladi govorio dva dana nakon što je izjavio da EU nastoji da sruši njegovu vladu i uspostavi marionetski režim u Mađarskoj.

Govoreći danas za državni radio, Orban se obrušio na predsednicu Evropske komisije Ursulu fon der Lajen i lidera najveće političke grupe u EU, predsednika Evropske narodne partije Manfreda Vebera, tvrdeći da oni žele da smene njegovu vladu.

Informer

 

- To čak nije ni tajna zavera protiv Mađarske, to je otvoreno predstavljen i najavljen plan - rekao je Orban o navodnoj zaveri protiv njega, za koju nije pružio dokaze. Kazao je da se "ista stvar desila u Poljskoj".

Naveo je da su Fon der Lajen i Veber "dali sve od sebe i otvoreno objavili da konzervativna poljska vlada treba da ode i da bude zamenjena novom".

- Tako je naš prijatelj Tusk postao premijer u Poljskoj. Isti scenario se sada odvija u slučaju Mađarske" - rekao je Orban.

Informer

 

Viktor Orban, koji će se suočiti sa izborima početkom 2026. godine, uporedio je EU sa bivšim Sovjetskim Savezom.

- Oni će raditi na tome. Potrebna im je marionetska vlada. Recimo otvoreno - svako carstvo je takvo. Sovjeti su bili takvi, zar ne - zaključio je Orban.

Podsetimo, portparol poljskog Ministarstva spoljnih poslova Pavel Vronski je, u odgovoru na upit agencije AP s tim u vezi, rekao da su "u Poljskoj 15. oktobra 2023. godine održani slobodni parlamentarni izbori" i da je aktuelna vlada izabrana na osnovu volje poljskih birača.