27.10.2024.

06:40

Foto: Shutterstock/Reuters

Planeta

Kreće vatromet! Potez Nemaca digao Ruse na noge! Odgovor Moskve će biti brutalan, svi sada traže samo ovo mesto...

- Nemački koncern 'Rajnmetal' pokrenuo je prvu od četiri vojne fabrike u Ukrajini. Kao što je ranije obećano, radujemo se svečanom ruskom vatrometu upravo u fabrici - napisao je Medvedev na svom Telegram kanalu uz snimak eksplozije.

Iz Kremlja je više puta upozoravano da će strana vojna tehnika i ljudstvo biti legitimna meta oružanih snaga Rusije. Moskva je pozivala NATO i zapadne zemlje da prestanu da raspiruju sukob slanjem oružja i plaćenika, kao i pomaganjem ukrajinskoj vojnoj mašineriji.

Nemački koncern "Rajnmetal", jedan od vodećih proizvođača vojne opreme u Evropi, pokrenuo je prvu fabriku na teritoriji Ukrajine, fokusiranu na proizvodnju i popravku oklopnih vozila namenjenih Oružanim snagama Ukrajine. Lokacija fabrike ostaje tajna zbog bezbednosnih razloga, ali njena operativna svrha je da obezbedi stabilan lanac snabdevanja za ukrajinsku vojsku, uprkos intenzivnim borbenim dejstvima.

Projekat fabrike u Ukrajini deo je šireg plana "Rajnmetala" za povećanje vojne proizvodnje u istočnoj Evropi, gde je planirano otvaranje još tri slična postrojenja. Sa tim potezom, kompanija namerava da ubrza proizvodnju tenkova, municije i drugih kritičnih sistema, što je izazvalo ozbiljne reakcije u Moskvi.