27.10.2024.

13:40

Foto: Shutterstock

Planeta

(FOTO) Gore svetski mediji! Šta je ovo Izrael uništio u Iranu?! Pojavili se misteriozni satelitski snimci: Značajno su udarili...

Bivši inspektor UN za oružje Dejvid Olbrajt i saradnik istraživačkog analitičara u CNA Deker Evelet ocenili su da je Izrael napao objekte u bojnom kompleksu Parčin u blizini Teherana.

Napadi su takođe gađali lokaciju za proizvodnju projektila u Hodžiru, navodi Rojters.

- Izrael je možda značajno omeo sposobnost Irana da masovno proizvodi rakete - kaže Evelet.

Izraelska vojska je potvrdila da su njihovi avioni u tri talasa pogodili fabrike raketa i druge lokacije u blizini Teherana i na zapadu Irana kao odgovor na ispaljenih više od 200 projektila od 1. oktobra na Izrael.

Evelet je rekao da su izraelski udari mogli "značajno oslabiti sposobnost Irana da masovno proizvodi rakete".

Izraelska vojska je saopštila da u subotu rano ujutru u tri talasa izraelskih vazdušnih udara pogođene fabrike za izradu raketa i druge lokacije blizu Teherana i u zapadnom Iranu kao odgovor na iranski napad na Izrael, izveden 1. oktobra kada je iz Irana lansirano više od 200 balističkih raketa prema Izraelu.

Iranska vojska je saopštila da su izraelski borbeni avioni koristili "veoma lake bojeve glave" za napad na radarske sisteme na granici u provincijama Ilam, Huzestan i oko Teherana.