27.10.2024.

15:40

Foto: Shutterstock

Planeta

(VIDEO) Ova država će nestati?! Objavljen izveštaj koji ledi krv u žilama: Sve će biti nekontrolisano, rešenja više nema...

„Postoji velika neizvesnost kada će se to dogoditi — ako se uopšte dogodi. Možda će proći godine ili decenije, a možda će se desiti i ranije“, izjavila je vulkanolog iz Islandskog meteorološkog zavoda, Mišel Parks.

Prema izveštaju, lednici imaju sposobnost da obuzdaju vulkansku aktivnost. Međutim, globalno zagrevanje postepeno umanjuje ovu zaštitnu ulogu.

„Ogromna masa lednika i ledenih ploča može da suzbije vulkane. Kada led počne da se povlači, pritisak na tanku spoljnu koru Zemlje i deblju unutrašnju mantiju slabi, omogućavajući zemljinoj površini da se podigne“, objašnjava se u tekstu.

Trenutno postoje svi uslovi za početak novog talasa vulkanskih erupcija, upozoravaju stručnjaci.

„Lednici sada pokrivaju svega deset procenata Islanda, ali još uvek prekrivaju više od polovine od 34 aktivna vulkanska sistema u zemlji, a oni brzo tope usled globalnog porasta temperature“, navodi se u izveštaju.

Istorija erupcija na Islandu potvrđuje ovu teoriju — nakon topljenja ledova pre oko 10-15 hiljada godina, učestalost vulkanskih erupcija porasla je čak 30 do 50 puta.

Efekat nagomilane magme u zemljinoj kori može dodatno ubrzati globalno zagrevanje, a vulkanske erupcije mogu ubrzati topljenje lednika, što bi izazvalo porast nivoa mora. Naučnici takođe strahuju da bi brzo povlačenje lednika i nagomilavanje magme mogli izazvati erupciju vulkana pokrivenih ledom širom sveta.

Ove nedelje vodeći svetski klimatolozi uputili su otvoreno pismo liderima nordijskih zemalja kako bi ih upozorili na nadolazeću katastrofu zbog mogućeg kolapsa ključnih struja Atlantskog okeana.

Generalni sekretar UN-a, Antonio Gutereš, ranije je izjavio da bi temperatura na Zemlji mogla porasti za 2,8 stepeni Celzijusa do kraja veka ukoliko države ne preduzmu radikalne mere za dekarbonizaciju svojih privreda.