27.10.2024.

17:10

Foto: printscreen

Planeta

Šokantan potez Si Đinpinga! Sve ukazuje na rat: Americi odgovoreno žestokom akcijom, hitno stigla zastrašujuća vojna sila!

Akcija Pekinga je usledila posle izveštaja o američkoj prodaji oružja Tajvanu, uključujući tu i protivvazduhoplovne sisteme, koju je Kina osudila.

Tajpej je saopštio da je blizu ostrva danas primećeno 19 letelica, uključujući borbene avione i dronove, tokom skoro četiri sata trajanja kineske "zajedničke patrole priprema za borbe". Ovo je treća patrola ovog tipa u oktobru.

"Tajvanska vojska pažljivo je pratila situaciju putem obaveštajnih, nadozrnih i izviđačkih sistema i rasporedila avione, ratne brodove i raketne sisteme na zemlji kao odgovarajući odgovor", saopštilo je Ministarstvo.

Kina je sinoć osudila to što je Vašington odobrio prodaju američkih raketa Tajvanu, ukazujući da se radi o akciji koja "ozbiljno šteti američko-kineskim odnosima" i "ugrožava mir" u regionu.

Prodaja sistema raketa zemlja vazduh Tajvanu "ozbiljno krši suverenitet i bezbednosne interese Kine, teško narušava kinesko-američke odnose i ugrožava mir i stabilnost" u toj oblasti, saopštilo je sinoć kinesko Ministarstvo spoljnih poslova.

U saopštenju je rečeno da Peking može da preduzme "sve potrebne mere da čvrsto brani svoj nacionalni suverenitet i teritorijalni integritet i bezbednost".

SAD su u načelu odobrile prodaju oružja Tajvanu vrednosti dve milijarde dolara, saopštio je u petak Pentagon. U okviru toga bi tom malom ostrvu prvi put bio isporučen napredni raketni sistem protiv-vazduhoplovne odbrane NASAMS, testiran u Ukrajini.

Agencija Pentagona za odbrambenu i bezbednosnu saradnju saopštila je da se paket sastoji od raketnih sistema vrednosti 1,16 milijardi dolara i radarskih sistema vrednosti 828 miliona.